AjánlóProgram

Reneszánsz Délelőttök a Margitszigeten

Vasárnap délelőttönként 10.30-tól a magyar és európai uralkodói udvarok zenéjét és szokásait ismerhetjük meg a Szent Margit romoknál. Ezek a programok is ingyenesek a család minden tagja számára.

Előadások:

2012. július 8. (vasárnap) 10:30

Tabulatúra Együttes: Középkori és reneszánsz zene
hangszerbemutató koncert gyerekeknek

A 2000-ben alakult régizene együttes a középkori, a reneszánsz és a kora barokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene széles körben történő megismertetését tűzte maga elé célul. Műsoraikban kiemelt fontosságot tulajdonítanak nemzeti hagyományaink és történelmi múltunk zenei emlékeinek, ezért historikus hangszereken, lehetőség szerint korhű hangszerelésben játszanak.

A koncerten a középkori és reneszánsz kori Magyarország zenéiből tartanak hangszer- és stílusismertető bemutatót.


2012. július 15. (vasárnap) 10:30

Arasinda együttes: Sípos-dudás táncok és énekek
koncert énektanulással

Az Arasinda török együttes 17 éve van jelen a magyar népzenei életben, fő célkitűzése szerint török népzenei feldolgozásokat játszik, és a török népzene változatosságát hivatott bemutatni eredeti hangszerekkel, illetve török nyelvű énekes előadásmóddal, melyet gyakran kiegészítenek improvizációs blokkok.

Sípos-dudás tematikájú műsoruk a fúvós népi hangszerek változatos világából mutat be ízelítőt. Középpontjában a keleten és nyugaton egyaránt használt duplanádas, szimplanádas illetve a tömlővel megszólaló dudaszerű hangszerek kapcsolatának bemutatása áll. A táncra és közös éneklésre serkentő zene a török és az európai, illetve a magyar népzene kincsestárából származik.


2012. július 22. (vasárnap) 10:30

Aranyalma Zenekar: Rózsa és Ibolya
reneszánsz mesetáncház

Az Aranyalma zenekar azokat az időket idézi, amikor az emberek még értették a madarak nyelvét, érezték a napsugár ízét a szőlőfürtön, ismerték az ünnepek rendjét, együtt tudtak keseregni és vigadni, s gyógyulni a zene ereje által. Közeli és távolabbi múltunk zenei kultúráját felhasználó előadásuk a Tündérkirály lányáról, Ibolyáról és királyfi szerelméről, Rózsáról szól, a boldogság megtalálásáról – sok verssel, zenével és tánccal.

Előadják: Gebri Barnadett (ének, koboz, saz) és Vaskó Zsolt (duda, pásztorfurulyák, flóta, töröksíp, szaxofon, doromb, ének)


2012. július 29. (vasárnap) 10:30

Bourdon Trio: Ezeréves muzsika
tánc, ének és zene

Az együttes majd ezer év dallamait szólaltatja meg európai és hazai leírások, kották alapján, korabeli hangszereken. Játszanak egyházi dallamokat, trubadúr énekeket, tánczenéket és a magyar énekmondók repertoárjából. Hangszereik: a tekerőlant, a lantfélék egy-egy darabja és sokféle fúvós hangszer. A műsor részeként költeményeket, tréfás dalokat is hallhatunk.
 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó