AjánlóTábor

Hogyan válasszak?

Rém rendes táborok

Táboros rémtörténetei mindenkinek vannak a gyerekkorából: az, hogy a boldog emlékű úttörőtáborban nem volt szabad anélkül felállni az asztaltól, hogy bármit is hagynánk a tányérunkon, az én ritka válogatós énemnek volt pokoli lecke. Szintén a nyolcvanas években egy különösen kalandkedvelő cimborám pedig minden gond nélkül lelécelt a napközis úszótáborból, hogy helyette a környéken csavarogjon és végül a csoporttal menjen haza.

Sok szülőnek és nagyszülőnek az ilyen és hasonló emlékek miatt vannak fenntartásaik a tábor intézményével szemben – mindeközben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a régi idők szép tábori élményeiről, és átsiklani afölött az egyszerű tény fölött, hogy a világ kereke azóta nagyot fordult.

A modern táborok működésében egyfajta spontán minőségbiztosítás érvényesül, hiszen a táborokra – nemcsak mint szórakoztató programra, hanem mint nyári gyermekfelügyeleti formára is – roppant nagy az igény, ám ugyanilyen nagy a konkurencia is. A választékból kitűnni nem egyszerű dolog: a szolgáltatások minősége és a kedvező ár mellett a legfőbb motiváció a táborválasztásban a biztonság. A személyes kapcsolatfelvétel ezért is elengedhetetlen, hiszen a szülőt is megnyugtatja, ha látja, hogy nem vadak közé megy a gyerek.

A Budapesti Művelődési Központ több, mint két évtizedes múlttal rendelkezik a táborkínálat gyűjtése és publikálása terén. Az évek óta interneten elérhető Mini Tipp kiadvány már a második generációt szolgálja az országos vakációs programkínálat elérhetővé tételével. Az alábbiakban a Minitipp.hu adatbázis és a szezonális tábori tanácsadó szolgálat tapasztalatai alapján szeretnénk iránytűt nyújtani a táborvadászathoz, megválaszolva néhány gyakran felvetődő kérdést.

Olcsó tábornak megisszuk a levét?

A legtöbb családban a vakáció megszervezése elsősorban pénzkérdés: oly sok keserű tapasztalattal a gagyi árukat illetőleg, ez a kényszerpálya sokakat aggódásra késztet. Vajon kaphatunk-e minőséget olcsón? Azt, hogy mennyiből hoznak ki egy-egy turnust, jobb, ha a táborszervezők rarfináltságára hagyjuk. Lehet, hogy támogatott táborról van szó, vagy az anyagköltségen, szállításon voltak képesek spórolni a szervezők, de az is lehet, hogy a munkaerőt tudták önkéntes munkával megoldani. Aki olcsón akarja megúszni a táboroztatást, mindenesetre legyen résen, és alaposan tájékozódjon: érdemes személyes látogatást tenni a helyszínen, és a szervezőket alaposan kifaggatni. Hiszik vagy se, nem kínos megkérdezni: Miért ilyen olcsó?

Mini tipp olcsójánoskodásra

Erdei iskola tizenhatezerért. Baldachinos ágyat és szobaszervízt ne reméljünk a Hatvan kertvárosában található major szállásán, de a kulcsosház-komfortért cserébe alapos természetismereti kikupálódást és a gyermek edzettségi fokának erőteljes megugrását kapjuk. A turnusok ötnaposak.
A 10-20 ezer forintért elérhető árú táborok között különösen népszerűek a napközis kézművestáborok: ahol már egynél több gyerek nyári szórakoztatásáról kell gondokodnia a szülőnek, jolly jokerként vethető be a békés nyári bütykölés, lehetőleg természetes vagy újrahasznosítható anyagokkal – mint a Marcziban.

A sporttábor versenyistálló?

A csemete örökmozgó, némi túlsúllyal küszködik vagy éppen a szél is elfújja? Ha van kedve virtuskodni és nem retten meg némi erőpróbálgatástól, akkor irány a tettek és kihívások mezeje! Téves elképzelés, hogy sporttáborban túlhajtanák a gyerkőcöket – a sporttáborok célja ugyanis a mozgás szeretetére nevelés sikerélmények biztosításával.

Sporttáborból annyi van, ahány sport, sőt, még több is: a Baranta például a legtöbb ember számára akár a Harry Potter regények egyik társasjátéka is lehetne, jóllehet egy ősi magyar küzdősportot takar. Barantával nagyot lehet villantani a suliba visszatérve, így a gyermeknek legalább egy oka biztos lesz a táborra.

Táborozni csak iskoláskorúaknak?

Vakációja nem csak az iskolásnak van, nyáron az óvodák is hetekre bezárják kapuikat. Ha a szülő nem időmilliomos, megvan ugyan rá a lehetősége, hogy a „lelencbe”, vagyis az ügyeletes óvodába csapja a gyerkőcöt és akadnak olyan gyerekek is, akik kifejezetten élvezik a környezetváltozást. Akár kényszerűségből, akár szimpla szórakozásból, néha az ovisoknak is jól jön egy frappáns tábori megoldás, persze napközis rendszerben. Az 5 év alatti gyerekek ugyan nehezebben alkalmazkodnak az új körülményekhez és szabályokhoz, mint a nagyok, de a korosztály számára szervezett táborok pedagógusai játszva megoldják a felvetődő problémát.

Mini tipp ovisoknak

Próbáltak már memoryban megverni egy ötévest? Lehetetlen küldetés egy átlag felnőttelme számára. A gyerekek agya bámulatos teljesítményre képes, főleg, ha hadvezéri pozícióban találhatják magukat. Ha az alaplépéseket el tudják sajátítani, a sakktáblán folyó küzdelmet is irányítani tudják – ezt tanítják meg nekik játékosan az ovisoknak szóló sakk-táborban. Na kiből lesz a stratéga?

Ciki-e táborozni? – hangzik a kamasz-panasz, mert 14 és 18 között az élet egyszeriben annyi cikiséget tartogat egy tinédzser számára, hogy szinte egymást érik. A tábor azonban nem feltétlenül tartozik közéjük, amennyiben a szóbanforgó tizenéves belátja, hogy ott is emberek vannak, méghozzá maga korabeliek, hasonló érdeklődésűek. Ismerkedni pedig mióta ciki?

Mini tipp ifjaknak

Könyvmolyokat, szárnypróbálgató költőket és írói lelkülettel megáldottakat invitál egy határtalan utazásra a középiskolásoknak szóló literátortábor, melyet jófej bölcsészek vezetnek. Az év legbulisabb irodalomórái!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás