Ajánló

Victoria Eveleigh

Póni születik – Pónibarátság I.

Elgondolkodtató történet egy kislányról, Katyről, aki a lovakkal kötött barátságon keresztül tanul meg hinni és bízni magában, megérzéseiben.  

Katy megszokott életét fenekestül felforgatja, amikor rátalál egy, a ménestől elkóborolt exmoor pónira és annak csikójára. Az újszülött póni és a kislány között azonnal különleges kapcsolat alakul ki. Családja hiába kéri, figyelmezteti Katyt, hogy sem anyagi helyzetük, sem az állat törzskönyvezése körüli problémák nem teszik lehetővé, hogy megtartsa a lovat, Karamellát, a kislány megingathatatlan. Merész tervet eszel ki, amikor a csikót vásárra viszik, hogy eladják.

Katy magányát nemcsak Karamella, hanem egy újonnan érkező osztálytárs is enyhíti. A kezdeti félreértések után közös, lovak iránti szenvedélyük azonnal legjobb barátnőkké kovácsolja őket. Alice és annak lovasoktató édesanyja segítségével Katy megtanul lovagolni. A tétova kislány kezdetben a jó tanácsok tengerében teljesen elveszik, de ahogy telnek a hetek, hónapok, lassan elkezd hinni önmagában, megérzéseiben. Az idő, amit a lovakkal tölt, megtanítja gondoskodni, törődni és türelmesnek lenni. A saját útját járva, legnagyobb megdöbbenésére, minden probléma, nehézség megoldódik körülötte. Még szigorúan őrzött titkára is fény derül, de családja, látva eltökéltségét, kitartását, nem megdorgálja, hanem életre szóló születésnapi ajándékkal lepi meg őt…

Egy kislány kedves és elgondolkodtató története a barátságról, a kitartásról és saját útjának, önmagának megtalálásáról.

Victoria Eveleigh: Póni születik – Pónibarátság I., Móra Könyvkiadó, 2019.

Az exmoor pónik

Melegvérű kis hátasló, mely az Egyesült Királyságból, Exmoor-ból származik. Az exmoor a fejlődése során nem keveredett más fajtákkal, s megőrizte ősi jellegzetességeit. A póninak a lehető legtökéletesebben kellett alkalmazkodnia a nedves és hideg időjáráshoz és a sík terephez. A természet leleményessége ezért csuklyás szemhéjjal és jégfarokkal ajándékozta meg. Farka a faroktőnél ősszel egy csomóban rövidebb szőröket növeszt, ami csatorna gyanánt elvezeti a vizet. A hideg ellen kétrétegű bunda védi: az alsó, bolyhos, rövid és finomabb szőrzet szigetel, míg a hosszú, zsíros külső réteg a vízhatlanságot biztosítja. Erős, kitartó fajta, méneseik szabadon kóborolnak az exmoori mocsarak zord vidékén; az emberek csak egyszer háborgatják őket egy évben, hogy megjelöljék és megvizsgálják őket. Igen ritka fajta, a világon mindössze kb. 800 egyede él. Hátaslóként használják. Méretéhez képest hatalmas a teherbíró képessége. Lelkes, könnyen és szívesen tanul és nagyon jól ugrik.

 

 
Címkék: Ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás