Család

Egyre több a lelkibeteg gyermek!

Sokkolta a szűkebb környezetet, sőt bátran állíthatjuk, hogy minden szülőt az a közelmúltban történt tragédia, amikor Hajdúszováton egy 12 éves kisfiú felakasztotta magát azért, mert rosszak voltak a jegyei. Tavaly év végén pedig két debreceni diák vetett önkezével véget életének. S ezek csak a média által felkapott esetek.

Súlyosbodott a gyerekek állapota, egyre durvább és szélsőségesebb mentális zavarokkal küzdenek – mondta a hirado.hu-nak egy iskolapszichológus. A szakember arról is beszélt, hogy az általános iskolákban már egyre több pszichiátriai kezelést igénylő megbetegedéssel találkoznak. Elmondta, hogy a gyerekek mentális zavarainak hátterében organikus vagy szerzett okok állnak. Organikus eredet esetén genetikai, várandósság és születés körüli események a meghatározóak. A szerzetteknél a környezet óriási hatással bír. Éppen ezért nagyon fontos a meleg érzelmi légkör és a családi kapcsolatok kiegyensúlyozottsága. Az iskolapszichológus szerint a gyerekeken tükröződik a társadalom állapota is. A probléma ott van, hogy a legjobb szándék ellenére a szülőknek sokszor se idejük, se energiájuk nincs foglalkozni a gyerekkel.

Az iskolafóbia

Az iskolafóbiát, ami nem klinikai zavar, nem szabad összetévesztenünk sem az iskolakerüléssel, aminek az okai egészen mások lehetnek, sem az iskolaelutasítással, ami egy enyhébb probléma és megelőzheti az iskolafóbiát (…) A betegség fokozatosan alakul ki: a gyerek egyre nehezebben tud reggel felkelni és elindulni, később már a kialakuló tünetek miatt az ágyból is nehezen mászik ki (hasfájás, fejfájás, hasmenés). Ezek a gyermekek gyakran mutatnak depresszióra utaló tüneteket is.

A szorongásról bővebben itt!

Tízéves kor alatt a leggyakoribb betegségek a magatartási zavar, a hiperaktivitás és a figyelemzavar. Gyakoriak a családok szétesése miatt érzelmi zavarok, a szorongás és az ezekhez kapcsolódó szuicid késztetések, ami már akár óvodásoknál is jelentkezhet. Évente körülbelül száz gyereket kezelnek a Heim Pál kórház pszichiátriai osztályán öngyilkossági kísérlet miatt. A háttérben többnyire valamilyen családi vagy kortárs közösségi krízis, konfliktushelyzet áll, amire ezt a megoldást választja a fiatal. Azok a gyerekek, akiket folyamatosan piszkálnak kortársaik és nem kapnak védelmet az iskolában a pedagógustól vagy otthon családjuktól, sokszor önsértő gondolatokat kezdenek el táplálni, aminek a kicsúcsosodása az öngyilkossági kísérlet lehet – magyarázta Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezetője. Tavaly ősszel például 14 gyerek tanúsított öngyilkossági szándékot az egyik budapesti kerületben. Volt, aki az ablakpárkányra állt ki, és le akarta vetni magát. Ezt a 14 esetet mindössze egy fél év alatt jegyezték

Mikor kell pszichológushoz fordulni egy gyermekkel?

A gyermekek hihetetlen öngyógyításra képesek, ezért nyugodjunk meg és bízzunk bennük. Ha azonban a tünetek hosszan fennállnak vagy a napi életvitelében akadályozzák a gyermeket, érdemes szakember segítségét kérnünk. Ő majd úgyis eldönti, mi a helyes irány.

A téma részletesen kifejtve itt található meg!


Az iskolapszichológusok a „problémásabb” gyerekeket továbbküldik a Pedagógiai Szakszolgálathoz, az ellátórendszer azonban nincs felkészülve az egyre gyakoribb, szélsőséges pszichiátriai kezelést igénylő esetekre. Ráadásul a kábítószer-használó vagy drogfüggő fiatalok száma is megugrott. „Tízéves kor alatti kábítószer-használót is kezeltünk már. Vannak családok, ahol maguk a szülők adják a gyereknek a drogot” – mondta el tapasztalatait az interjúban Sófi Gyula.

Nagyobb figyelmet kellene fordítani a gyerekek ellátására, mert jár nekik a boldog gyerekkor. „Ha nem szorongja szét a napjait, más lesz felnőttként az élete” – emelte ki a pszichológus.

Ehhez nem tudunk már semmit hozzátenni...

A KÖLÖKNET AJÁNLJA

Van a hiperaktivitásnak pozitív oldala?

A gyerekkori depresszióról

Kína-szindróma: öngyilkos tinédzserek

 

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás