CsaládÉletszakaszokKisiskolás

Tedd emlékezetessé az első napot az iskolában!

Sok mindenre emlékszem abból, amikor első alkalommal mentem iskolába, pedig nem ma történt. Emlékszem arra, hogy volt bennem félelem, nem kevés, emlékszem, hogy a tornateremben volt az évnyitó, hogy minden elsős kapott ott egy ceruzát, amire ráírták a nevünket. Arra is, hogy később az osztálytermünkben már kicsit oldottabban ismerkedtünk egymással, hogy az egyik kislány vaníliás karikát is kapott a tízóraija mellé, ahogy arra is, hogy rögtön felmértük, kinek van a legmenőbb tolltartója vagy a legfinomabb illatú radírja.

Félelmetes, furcsa nap volt nekem, így talán nem csoda, hogy mikor a saját gyerekem készült az első napjára, ismét elöntöttek az érzések. Bár annak idején én is éppúgy vártam egyébként a nyáron az iskolakezdést, láthatóan a gyerekem jobban viselte a megpróbáltatásokat, mint annak idején én magam. Persze, ez függ a személyiségtől is, a belső bizonytalanságoktól vagy gátaktól, de biztos vagyok benne, hogy szülőként mi is sokat tehetünk azért, hogy a gyereknek ne félelmetes, hanem varázslatos élménnyé váljon az első nap a suliban. Erre adunk most tippeket!

 • Már a felkelést is érdemes különlegessé tenni. Például azzal, hogy a fürdőszoba tükörre olyan üzenetet rajzolunk, amiből megtudhatja, hogy szeretjük és büszkék vagyunk rá. Egy szívecske vagy egy mosolygós fejecske felnőttként talán kicsit túlzásnak tűnhet, de a gyereknek biztos jobban indul majd tőle a nap.

 • Tegyük különlegessé a reggelit is – és még véletlenül se hagyjuk ki! A megszokott szendvics vagy gabonapehely helyett készítsünk inkább tojást, vagy ha a gyerek azt jobban kedveli, miért ne kaphatna palacsintát, mint az amerikai gyerekek egy része? Lehet, hogy picit korábban kell felkelni ehhez, de biztos értékelni fogja a csemete.
   
 • Azzal is különlegessé tehetjük a napot, hogy hagyjuk őket egy kicsit lázadni. Például egy lemosható tetoválással, amit elrejthet a fehér ing vagy blúz alá.
   
 • A tízórais dobozt rengetegen használják fel arra, hogy kommunikáljanak a gyerekkel. Akár oly módon, hogy egyfajta bento-boxot készítenek a gyereknek – vagyis a harapnivalót valamilyen képnek megkomponálva rejtik el benne -, vagy úgy, hogy a mellékelt szalvétára szintén némi buzdító rajzocskát kanyarítanak.
   
 • Ha túlélték az első napot, miért ne lehetne ünnep a hazaérkezés is? Díszítsük fel a lakást egy-két girlanddal vagy papírpomponnal, rajzoljunk nekik posztert, vagy csak rajzoljunk valamit aszfaltkrétával a bejárat elé.

 • Tervezzük meg jó előre, mit csinál a család az első iskolai nap délutánján. Menjünk el egy messzebb lévő cukrászdába, engedjük meg, hogy megnézzenek velünk egy különleges filmet, vagy csavarogjunk egyet velük egy csendesebb terepen, ahol elmesélhetik az élményeiket. Ha úgy fel vannak pörögve, hogy nem lehet velük bírni, rendezzünk akár egy ünnepi párnacsatát is.
   
 • Ha eljön a vacsora ideje, tálaljuk fel nekik a kedvenceiket, ahogy a szülinapjukon szoktuk. Hiszen ez is egy különleges nap, amikor egy új életszakaszba lépnek. Az asztalt is zsúrosra terítsük, színesre, bohókásra, játékosra.
   
 • Vacsora után adjunk lehetőséget arra, hogy kikapcsolódjanak, például azzal, hogy leülünk velük társasjátékozni. Ez segíthet abban is, hogy az izgalmakkal teli nap után könnyebben ellazuljanak és elaludjanak. Hiszen innentől kezdve nem lesz mindegy, mikor fekszenek-kelnek, mert még jó ideig tart majd a suli.

Ti hogyan készültök különlegessé tenni az elsőbe készülő csemete első napját?

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás