Család

Hogy öröm legyen a nyaralás...

A tanév nemsokára befejeződik, elkezdődik a vakáció. Ennek felhőtlenül és egyértelműen a gyerekek örülnek. A szülőknek nehéz feladat biztosítani a gyermekek szünidejének tartalmas, biztonságos és megfizethető eltöltését. Sok kérdés vetődik fel ilyenkor. Hány éves korától mehet egyedül nyaralni, milyen táborba, és honnan lehet tudni, hogy megfelelőek-e a körülmények és azok a felnőttek, akikre csemeténket bízzuk?

Nincs általános szabály arra, mikor engedjük el egyedül gyermekünket nyaralni, mivel fejlődésükben nagyon nagy különbségek vannak. Legjobban a szülő ismeri saját gyermekét. Ő tudja, mennyire érett, mennyire önálló. Alkalmas-e már arra, hogy beilleszkedjen egy közösségbe, tud-e kapcsolódni a társaihoz, illetve alapvetően: akar-e az osztálytársaival vagy más közösségekkel táborozni menni?

 

Hová menjen a gyerek?

A Kölöknet nyári tábor ajánlóját itt találja.

Fontos a fokozatosság. Alsósoknak inkább olyan, napközi-jellegű elfoglaltságot érdemes keresni, ahonnan esténként hazatérhetnek, vagy 1-2 napos távolléttel járó programot. Főleg nehezen oldódó, zárkózott gyermeknél nem jó korán erőltetni az elszakadást, és később is sokat segít, ha ismerősökkel, barátokkal, osztálytársakkal együtt töltik a nyarat.

A nagyobbaknál egyértelmű már, hogy szívesen töltik a vakáció egy részét kortársaikkal, barátaikkal. Ez nemcsak szórakoztató, de nagyon hasznos is, hiszen a gyermekek ezekben a helyzetekben pótolhatatlan élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodnak, s nem utolsósorban önállósodnak is. A társas helyzetek felelősségre, alkalmazkodásra tanítanak, és önismeretet adnak. Tükröt tartanak arról, hogy vajon elfogadnak-e a többiek, milyen a rangom a társaim között, melyik tulajdonságomat értékelik a legjobban.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.koloknet.hu/files/159_tabor_cikkbe_nagy.jpg”.

A társas alkalmazkodás új feladatai olyan új készségeket kívánnak meg, mint a kapcsolatteremtés, önismeret, érzelmek kimutatása vagy az indulatok kezelése és kontrollálása. A társas helyzetek sikeres megoldása ebben az életkorban a sikerélmény és a pozitív önértékelés egyik legfontosabb forrása.

Családi nyaralás

A családok nagy része is tervez nyaralást. Pénztárcától, szabadság mennyiségétől, igényektől függően kutatják a lehetőségeket. Mindenkinek van a fejében elképzelés arról, mit is vár a közös nyaralástól. Néha ezek az elképzelések irreálisak. Mindent most szeretnének pótolni, amire egész évben nem jutott idő: a gyerekek nevelését, a házastársi kapcsolat megújítását vagy rendbehozását. Túl sokat várnak el a helyzettől és egymástól a családtagok, s gyakran pont ez az akadálya annak, hogy jól érezhessék magukat együtt.

Ráadásul év közben, a hétköznapokban a család tagjai naponta csak pár órára találkoznak. Valóban nem könnyű a hirtelen megnövekedett időt nézeteltérések, feszültségek nélkül eltölteni. Ez az oka annak, hogy néha kudarcba fullad a várva várt közös nyaralás.

Pedig rengeteg lehetőség rejlik abban, hogy kiszakadhatnak a megszokott környezetből, rutinból, tanulásból, munkából. Végre van idő egymásra figyelni, észrevenni a változásokat, az egyes családtagok fejlődését. El lehet mondani olyan történeteket, amikre nem jutott idő év közben. Kicsit másképpen lehet élni, mint a hétköznapokban.

Fontos, hogy a szülők kettesben is tudjanak legalább pár napot együtt tölteni. Az is fontos, hogy ebben az időben ne az egész évben felgyülemlett problémáikat, gondjaikat akarják megbeszélni, hanem élvezzék, hogy most párként, szülői feladatok nélkül, kevesebb feladattal, gondtalanabbul tölthetik egymással az időt. Feltöltődve, megerősödve szülőként is sokkal felszabadultabbá, örömtelibbé tudnak válni, és ez nagyon jó a gyereknek is.

Csak mi ketten

Családterapeutaként, anyaként is azt tapasztalom, hogy a legemlékezetesebbek azok az élmények, amikor az egyik szülő külön is ajándékoz időt egyenként gyerekeinek (néhány napot csak az egyik gyerekkel tölt, egy másik alkalommal a másikkal stb.), s ez az idő csak kettőjükről szól. Ez hatalmas tőke, erős kötelék lesz a jövőben.

Végül ne feledkezzünk meg a nagyszülőkben rejlő hatalmas lehetőségről! Felnőttként sok emléket, élményt tudunk felidézni nagyszüleinknél töltött nyaralásokról: a finom sütikről, kirándulásokról, hosszú mesékről, a feltétel nélküli szeretetről.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás