Életmód

Beletesznek valamit a gyerek italába? Nem városi legenda!

Gyakran hallunk történeteket arról, hogy egy szórakozóhelyen beletettek valamit az áldozat italába, és aztán beláthatatlan dolgok történtek. Az ilyen eseteket azonban ritkán vizsgálják utólag, ezért sokan hiszik, hogy városi legendáról van szó csupán, és a delikvens egyszerűen túl sokat ivott.

Suzanne C. Swan, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa három egyetem 6064 diákjának adatait vizsgálta, hogy kiderítse, milyen gyakorisággal számolnak be a fiatalok arról, hogy az italokba csepegtettek valamit.

A megkérdezettek 7,8 százaléka – 462 diák – összesen 539 olyan esetről számolt be, amikor vélhetően drog került a szervezetükbe egy magára hagyott italnak köszönhetően, és 1,4 százalék – 83 diák – vallotta be, hogy már kábítottak el így másokat, illetve ismernek olyan embert, aki tett már ilyesmit. „Mindez arra mutat, hogy nem csak városi legendáról van szó: valóban veszélyes dolog az italt felügyelet nélkül hagyni egy szórakozóhelyen vagy akár házibuliban, mert igenis elképzelhető, hogy lesz, aki beletesz valamit az italba” – mondja a szakember.

Kiderült az is, hogy a nők lényegesen nagyobb arányban válnak áldozattá, ugyanakkor figyelemreméltó, hogy az áldozatok 21 százaléka férfi. A női áldozatok esetében általában a szexuális erőszak jelenik meg az elkövetők motivációjaként, a férfiaknál többnyire arról van szó, hogy egy haver szeretné, hogy a másik jobban érezze magát, jót bulizzon.

Sokan azok közül, akik drogot csempésznek áldozataik italába, nincsenek tisztában a veszélyekkel, és elbagatellizálják a következményeket, ezért a szakemberek szerint nem elég a potenciális áldozatokat tájékoztatni a veszélyekről, de a drogfogyasztókat is muszáj felvilágosítani.

5 fontos szabály, amire érdemes megtanítani a fiatalokat

1. Italt a pulton/asztalon/sehol sem hagyunk.

2. Embert hátra nem hagyunk, bármennyire is nehéz megvívni vele, bármennyire is tiltakozik.

3. Nem iszunk össze-vissza mindent. És nem itatunk össze-vissza mindent azzal, aki egyáltalán nem bírja az alkoholt. Ez nem vicc.

4. Ha baj van, felnőttet hívunk, lehetőleg az érintett szülőjét, akkor is, ha félünk a következményektől.

5. Lányoknak: bármennyire is csábító a pénzmegtakarítás és a kapcsolatteremtés lehetősége, italt idegentől nem fogadunk el – ahogy eddig a cukorkát sem...

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X Karácsonyi könyvvásár