Életmód

Aki kimarad, az lemarad? A tinédzserkori alkoholfogyasztásról

Azok a diákok, akik rettegnek attól, hogy kimaradnak az izgalmas dolgokból, hajlamosak az önpusztító életmódra, többek között például alkoholhoz is gyakrabban nyúlnak. A szakemberek szerint a probléma elkerülése érdekében érdemes beszélni a fiatalokkal arról, hogy miért is félnek attól, hogy kimaradnak „a jóból”.

Erős szorongást okoz a tinik egy része számára, hogy tartalmas kortárs kapcsolatokat tudjanak kialakítani, és azokat meg is tartsák. Ennek érdekében sokan alkoholhoz és egyéb tudatmódosító szerekhez is nyúlnak – állítják a University of Ontago munkatársai. „Ezek a fiatalok ilyenkor azt érzék, hogy a többiek nélkülük szórakoznak és gyűjtenek élményeket, ezért mindent meg kell tenniük, hogy társaikkal mulathassanak” – mondja a kutatást vezető Jayde Flett, PhD-hallgató a Annals of Neuroscience and Psychology című szaklapban publikált anyag kapcsán.

A szakemberek összesen 432 diák társasági életét vizsgálták, és persze azt is, hogy ezek a fiatalok milyen gyakran nyúlnak szeszhez. Kiderült, hogy azok, akik a leginkább szoronganak attól, hogy társaik nélkülük érzik jól magukat, 30 napon belül jóval több alkoholt fogyasztanak, mint azok, akik nem küzdenek hasonló érzésekkel. Ráadásul ennek következménye is van: a szorongók felelőtlenül viselkednek, átlépik a határaikat, és általában véve szégyenkeznek később a viselkedésük miatt. Flett azt is elmondta, hogy emiatt fontos volna, hogy a tinédzserekkel a szülők és a pedagógusok elbeszélgessenek arról, hogy igazából semmiről sem maradnak le, ha egy kicsit lazábban kezelik a társasági élményeket.

A Kölöknet ajánlja a témában:

„A többieknek már van…” Kortársak befolyása alatt

Megvan, miért viselkednek felelőtlenül a tinik

Az alkohol és a fiatalok

Inni akar a fiam

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás