ÉletmódEgészség

A gyerekek testi-lelki egyensúlyának erősítése öt egyszerű módszer segítségével

Gyermekünk önbecsülését és mások megbecsülésének képességét akkor tudjuk személyiségének részévé tenni, ha testi-lelki egyensúlya stabil. Ehhez fontos, hogy elismerjük eredményeit. A sikerrel elért jutalmak azonban csak pillanatnyi boldogságot jelentenek, ha valós értéküket nem képes a helyén kezelni. 

Milyen módszerek segítségével tudja feldolgozni az életben kapott hatásokat? Mik segíthetik az elmélyülésben, lelki egyensúlyának kialakításában? Íme, öt módszer:

Játék

Egyik legjobb módja a lelki folyamatok kezelésének megtanulásához a kortalan játék öröme, legyen szó akár egy családi focizásról vagy társasjátékozásról. A játék hatására számtalan érzés tör belőlünk elő, például izgalom, frusztráció vagy csalódottság. Ez jó lehetőség a gyerek számára is, hogy különböző érzelmeket átéljen, és meg is birkózzon velük egyszerre. Ezáltal egészséges módon fog megismerkedni saját érzéseivel és azok kezelésének módjával.

Zene

Nem újdonság, hogy a gyerekek a zene segítségével kapcsolódni tudnak a lelkükhöz. Éppen ezért fontos megnéznünk, hogy milyen típusú zenét hallgatnak. Az erőszakos vagy megalázó dalszövegek nemcsak a gyerek lelki fejlődésére, de az emberi kapcsolataira is rossz hatással lehetnek.

Szánjunk időt arra, hogy meghallgassuk, milyen zenéket kedvel gyermekünk. Néhány dalszöveg depressziót idézhet elő. Bízzunk a megérzéseinkben, ha arra gyanakszunk, hogy gyermekünk rosszul választja meg, miket hallgat. Beszéljünk gyermekünkkel az általunk képviselt értékekről, és zeneválasztása miatti aggodalmainkról.

Testmozgás

A testmozgás emeli a test energiaszintjét, függetlenül attól, hogy valamilyen szervezett edzésről, vagy egy egyszerű játszótéri rohangálásról van szó. A mozgás hatására nő szervezetünk vízigénye, ami szintén energiával tölt fel. Ösztönözzük és támogassuk a gyerek mozgását családi séták, biciklitúrák, vagy akár közös edzések segítségével. A rendszeres testmozgás hatására jobban fogja érezni magát a testében. A testi egyensúly pedig hatással lesz lelki egyensúlyára is.

Természet

A lélekkel való kapcsolódásnak egyik legegyszerűbb és legélvezetesebb módja a gyerekek és a kamaszok számára a természetben lenni bármilyen időjárás esetén (napsütés, eső, stb.). Ez lehet mindennapos séta a buszmegállóba, vagy akár egy rendszeresen erre szánt időszak, természetesen telefon és egyéb technológiai eszközök nélkül. A természet rendjének változása éppúgy tetten érhető, mint magának az emberi testnek a változásai. Ahogyan a Földet, úgy gyermekünket is élteti a napfény, ami hatására minden(ki) kivirágzik.

Ölelés

Az emberi érintés az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy gyermekünk lelkéhez kapcsolódjunk. Még a kamaszoknak is szüksége van az ölelésre. Ne felejtsünk el gyermekünket akár csak vállon veregetni, vagy gyengéden megölelni. Ez valójában nem nagy dolog, de a gyerek számára nagyon erős érzelmi töltést adhat.

 

Végezetül ne feledjük megtalálni a saját testi-lelki egyensúlyunkat. A szülőknek is szükségük lehet önbecsülésük erősítésére. Erősítsük saját lelki egyensúlyunkat azzal, hogy időt szánunk pihenésre, veszünk néhány mély lélegzetet, és a nap során történtekért hálát adunk. 

A cikk forrása: http://www.parent.co/

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: egészség

Kölöknet hozzászólás

aláírás