Életmód

Egy gyermek dühének valós okai

Gyermeked olykor dühös és agresszív? Csapkod? Kiabál? Csúnyán viselkedik? Nem mindig tudod, valójában mi váltotta ezt ki? Pedig kedves gyereknek nevelgeted évek óta? Maga a düh érzése teljesen normális, de sokszor a kiváltó ok kezelhető. 

Az alábbi pontok segíthetnek, hogy rájöjj, mi áll viselkedésének hátterében.

Persze, soha ne feledjük, hogy bármi is váltja ki gyermekünk dühét, éppen akkor van a legnagyobb szüksége a szeretetre, amikor a legkevésbé szerethető...

1. Rendkívül fáradt

Amikor a gyerek kicsi, sokat küzdünk azzal, hogy megfelelő mennyiséget aludjon. Ugyanúgy lehet a fáradtság miatt nyűgös egy iskolás gyerek, aki párszor tovább marad fent este, viszont reggel ugyanúgy fel kell kelnie az iskola miatt.

A gyerekek agya és teste rengeteget fejlődik, ezért muszáj kipihennie magát.

Egy kisbaba esetén még számolgatjuk, hogy hány óra alvásra van szüksége, de egy tíz éves gyerek esetén már elfelejtjük, hogy 10-11 óra alvás lenne megfelelő számára. Ne csodálkozzunk, ha a gyerek ideges, amikor teljesen ki van merülve.

2. Nem tudja irányítani és kifejezni érzéseit

Voltál már valaha olyan dühös, hogy legszívesebben megütöttél volna valakit? A gyerek is valahogy így érez. Főleg akkor, amikor tinédzserként egyébként is érzelmi hullámvasúton ül, és boldog, dühös, izgatott, szomorú akár 10 percen belül.

Beszélgessünk arról, mit érez, és hogyan tudja ezt szavakba önteni. Mondjuk el, hogy érzései teljesen normálisak.

3. Beteg

Ezt a lehetőséget gyakran nem vesszük figyelembe, amikor agresszív vagy haragos a gyerek.

Megesik, hogy egy dühkitörés másnapjára belázasodik, és akkor jössz rá, hogy az előző napi viselkedését a benne lappangó betegség okozhatta. Az is előfordulhat, hogy gyermekednek sokkal többször vannak dühkitörései, mint ami szerinted normális lenne. Ebben az esetben beszélgess róla a gyerekorvossal. És ne legyél meglepődve, ha nem egyszerű vagy gyors a dolog megoldása. Évekbe telhet, mire kiderül a valós ok, és további évek, mire sikerül megoldani a problémát.

De a tudás hatalom − neked és gyerekednek is.

4. Erőtlennek érzi magát

Ülj le és maradj csöndben! Öltözz fel és mosd meg a fogad! Spagetti lesz vacsorára.

Ha belegondolunk, rengeteg utasítást, viszont kevés választási lehetőséget adunk gyermekünknek.

Részben érthető, hiszen ez annak a következménye, hogy mi vagyunk a szülők. Semmi (produktív) nem történne, ha mindig a gyerek döntene. Ha belegondolunk, egyszerűbb is megmondani a gyereknek, hogy mit csináljon. Ez a gyerek számára azonban egy idő után nagyon zavaró.

Hagyjuk dönteni olyan egyszerű kérdésekben, mint hogy milyen ruhát vegyen fel, vagy mit főzzünk hétvégén. Ezekből azt érzi, van befolyása a dolgokra.

5. Máson vezeti le a dühét

Elképzelhető, hogy az otthoni viselkedésének gyökere valójában egy iskolai probléma. Amint meg tudjuk nevezni a probléma forrását, az otthoni viselkedés is megjavul. Lehet, hogy nem tudjuk megoldani magát a kiváltó okot, mégis azt érzi a gyerek, hogy megértjük őt, mellette állunk, és ez jó hatással van a viselkedésére.

6. Rossz példát lát

Ez nem egyszerű, de muszáj végiggondolnunk, hogy mi magunk hogyan viselkedünk, amikor a dolgok rosszul alakulnak, dugóban araszolunk, pocsék napunk van, nem aludtuk ki magunkat...

Gyermekünk megfigyel minket. És tőlünk tanul. Látja, hogyan viselkedünk másokkal, hogyan reagálunk, amikor a dolgok nem a mi kedvünk szerint történnek.

Maga a düh érzete normális. Látnia is kell minket dühösnek. De gondoljuk végig, hogyan fejezzük ki dühünket. Elképzelhető, hogy jövő héten hasonló reakciót látunk saját gyerekünktől is.

Végül persze mindannyian rájövünk, hogy gyermekünk nem dühös kis szörny. Csak nekünk kell megváltoztatnunk nézőpontunkat, és indulatai mélyére ásva segítenünk, hogyan kezelje érzéseit. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás