Életmód

Öt egyszerű dolog, amit egy anyuka tehet saját magáért

Nőként, anyaként, feleségként, családtagként, alkalmazottként a tennivalóink listája végtelen. Ennek ellenére mégis azt mondjuk, megéri további öt ponttal bővíteni teendőink listáját. 

Öt olyan dologgal, amelyek segítenek, hogy ebben az őrült világban is meg tudjuk őrizni nyugalmunkat. Miután egész nap órákat foglalkozunk gyermekeinkkel, főnökünkkel, a bolti eladóval, engedjük meg magunknak, hogy öt egyszerű dolog segítségével magunkra is odafigyeljünk.

1.Igyunk vizet

Igaz, hogy a kávé és egyéb koffeines italok azonnal energiát adnak a mellékvese stimulálásával, de a túlzott koffeinfogyasztás mellékvese-kimerültséget okozhat. A betegség kialakulhat a sok stressz, helytelen táplálkozás és a hormonháztartás miatt. A mellékvese-kimerültséget nem lehet egy gyors alvással kipihenni.

Nem csak olcsóbb a kávénál a víz fogyasztása, de fiatalabbnak is tűnünk tőle! Segít a korai ráncosodás ellen, javítja a memóriát, és a segít kordában tartani a súlyunkat is.

2.Együnk valami zöldet

A zöld gumicukor nem számít! Itt most nem diétázásról beszélünk. A feldolgozott élelmiszerek és a telített zsírsavakat tartalmazó ételek nehezebben emészthetőek a szervezet számára. Ellenben egy könnyű saláta, vagy bármilyen könnyebb étel (fagyasztós előkészített sültkrumpli helyett egy zöldségköret) elfogyasztása után jobban érezzük magunkat.

Amikor jobban érezzük magunkat, jobban tudunk a környezetünkben élőkről is gondoskodni!

3.Pihenjünk egy kicsit

Megesett már, hogy annyira nyúzott voltál, és annyi tennivalód volt, hogy azt hitted, megőrülsz? Pedig nem voltál őrült, csupán fáradt. Egyszer azt olvastam valahol, hogy egy nőnek minden komoly döntés előtt aludnia kell egyet.

Ugyanakkor általában nincs lehetőségünk napközben aludni egyet. Viszont az irodában ülve is tarthatunk 10 perc szünetet. Rakjuk félre a munkát, és csak üljünk csendben, lehetőleg csukott szemmel. Ha van rá lehetőségünk és elég helyünk, néhány jógapóz testi-lelki megújulást eredményezhet.

4.Mozogjunk egy keveset

Emlékszel még, hogy beszéltünk arról, hogy a reggeli kávéd azonnal energiát ad? A testmozgás olyan hormonok termelődését serkenti, amelyek szintén hatnak a mellékvesére, ezáltal fokozzák energiánkat! Viszont a koffeinnel ellentétben ez nem hat a vércukorszintre, tehát nem fogjuk még levertebbnek érezni magunkat később.

A testmozgásnak nem a formája fontos, hanem maga a tény, hogy mozgunk. A kulcsa a sikeres mozgásnak az, hogy élvezzük, amit csinálunk. Akár egy kis séta a környéken, vagy az ebédszünet alatt a közeli parkban jó hatással van szellemünkre, és az állóképességünket is növeli.

5.Legyünk határozottak

Emlékszel, amikor édesanyád azt tanította, hogy mondd el, mit szeretnél, és cselekedj is aszerint? Ez a szabály érvényes négy évesen, de akkor is, ha negyven évesek vagyunk. Ha valamit nem szeretnénk megtenni, vagy nem tetszik, ahogyan valaki viselkedik velünk, meg kell mondanunk!

Még valami, amire fontos emlékeztetnünk magunkat: a "Nem." egy teljes mondat.

Ráértek hétvégén? − Nem.

Vigyáznál a gyerekeimre? − Nem.

Lennél a szülők munkaközösségének vezetője? − Nem.

Miután sikerült erősnek maradnunk, és a kis dolgokra nemet mondanunk, könnyebben utasítunk majd el nagyobb dolgokat is. És a legfontosabb dolgokra így lesz lehetőségünk igent mondani.

A magunkról való gondoskodás nem önzőség! Ez csak annyit jelent, hogy magunkkal is foglalkozunk ugyanúgy, mint a körülöttünk élőkkel.

Öt egyszerű dolog, amit egy anyuka tehet saját magáért

A cikk forrása: http://www.parent.co

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: életmód, anyaság, anya

Kölöknet hozzászólás

aláírás