ÉletmódEgészség

Biztos, hogy gyógyszer kell a hiperaktivitásra?

Szakértők szerint a figyelemzavaros hiperaktivitással diagnosztizált esetek terjedésének hátterében valójában gazdasági és kulturális tényezők állnak, nem pedig orvosi indokok.

A megkérdezett szakemberek úgy vélik, a gyógyszergyárak lobbija miatt egyre több esetben írnak fel gyógyszert a betegek számára akkor is, ha elég lenne a terápiás kezelés is, emellett az interneten található számos cikknek köszönhetően sokan saját magukon vagy gyermekükön önállóan is diagnosztizálják az állapotot, és orvosuktól rögtön gyógyszert kérnek rá.

Pedig az orvostársadalomban is egyre vitatottabb kérdés az, hogy vajon helyes-e amúgy teljesen egészséges embereket gyógyszerrel kezelni, főleg, hogy szinte minden egyes figyelemzavaros esetnél más és más a probléma. Peter Conrad professzor, az Egyesült Államok-beli Brandeis Egyetem munkatársa úgy véli, nem is szabadna betegségként kezelni ezt a problémát, hiszen hogyan lehetne elvárni, hogy egy uniformizált iskolarendszer minden egyes gyerek esetében ugyanúgy működjön, teljesen természetes, ha akadnak olyanok, akik nem tudnak beilleszkedni a hagyományos keretek közé, és speciális figyelmet, segítséget igényelnek.

A figyelemzavaros hiperaktivitással diagnosztizáltak többsége általában Ritalint kap, pedig ennek az orvosságnak számos mellékhatása van.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó