Életmód

Ésszerű ajándékozás a fa alatt - egy egyszerű szokás a karácsonyi spóroláshoz

Minden évben elkap a karácsonyi láz, és akkor aztán nincs megállás karácsonyi ajándékok vásárlása terén. Szeretem, ha sok csomag van a fa alatt. Az évek alatt azonban rájöttem, hogy ennek valójában nincs értelme. Felesleges többféle játékkal elhalmozni a gyereket, mert úgyis csak egy-kettőt van lehetőség igazán kipróbálni egy délután alatt, a többi pedig csak ott árválkodik a széttépett csomagolópapír-halom közepén. Ráadásul azt látom, hogy ahogy nőnek a gyerekek, egy nagyobb, komolyabb ajándéknak jobban örülnek, mint sok apróságnak. 

Éppen ezért idén egy új szokást vezetünk be!

Mielőtt elvesznék a karácsonyi őrületben, eldöntöttem, hogy mindenki (kicsiktől a nagyokig) négy darab ajándékot fog kapni. Ezek az ajándékok pedig a következők lesznek:

valami, amit olvasni tudnak, valami, amit viselni tudnak, valami, amire szükségük van, és valami, amit szeretnének.

Ezzel az egyszerűsítéssel ésszerűsíteni tudjuk az ajándékozást, és nem veszünk el a karácsonyi bevásárlás pénznyelőjében. De mik tartozzanak a fenti kategóriákban? Mi kerüljön a fa alá?

Valami olvasnivaló

A gyerekek a puha anyagból varrt babakönyveket már pár hónaposan forgatják. Később is szívesen fognak olvasni, ha rendszeresen kapnak könyvet. Akár egy újság-előfizetés is lehet szép ajándék, a lényeg az, hogy az érdeklődésüknek megfelelő legyen.

Valami viselni való

Ez talán a legegyszerűbb kategória, hiszen a gyerekek olyan gyorsan nőnek, hogy amúgy sem győzünk újabb és újabb ruhadarabokat vásárolni nekik. Karácsonykor megkaphatják azt a pulcsit, amin a kedvenc mesefigurájuk szerepel, vagy nagyobbak például azt a cipőt, amit már régóta kinéztek maguknak. Ebbe a kategóriába tartozhat akár valami ékszer, vagy egy sminkkészlet.

Valami szükséges

Rengeteg dolog besorolható ebbe a csoportba. Tartozhat ide valami, amire a szobájában szüksége van, például egy új polc. Ha sportol, biztosan jól jön valami a sportfelszerelésébe. Ha zenélni tanul, egy kottaállvány lehet jó ötlet. Esetleg egy új tolltartó, vagy egy doboz szép színes ceruza szintén örömet csalhat gyermekünk arcára.

Valami, amit szeretne

A csecsemők és a kicsinyek úgy másfél éves korig  nem tudják még elmondani, mit szeretnének, de amint megszólalnak, biztosan tele lesznek ötletekkel, amelyekkel ezt a kategóriát könnyedén kimeríthetjük. Kisgyerekek ebbe a kategóriába biztosan valami játékot sorolnak, például a lovacska  és a dinoszaurusz soha nem mennek ki a divatból. Kis ügyességgel válasszunk valami olyat, amivel nemcsak szívesen töltik az időt, de fejleszti őket. Nagyobb gyerekek valószínűleg valamilyen elektronikai eszközt részesítenek előnyben. Amennyiben gyermekünk kérése túl nagy anyagi terhet róna a családra, beszélgessünk erről nyiltan, és találjunk ki együtt valami olyat, aminek örül, és meg is engedheti magának a családi költségvetés.

Amennyiben anyagi lehetőségeink, időnk és kedvünk engedi, a fenti kategóriák mellé újabbakat is kitalálhatunk. Nálunk például kapnak majd valamit a gyerekek, amit meg kell osztaniuk. Lehet bővíteni a kategóriákat valamivel, amit saját kezűleg készítünk, valamivel, amit meg lehet enni, vagy akár valami közös élményt, programot is rakhatunk a fa alá.

Azt hiszem, ahogy nőnek a gyerekek, az olvasnivaló és a viselni való dolgok kategóriáit majd kisorsoljuk a nagyszülők között, így ők is könnyebben tudnak kedveskedni az unokáknak, és a mi vállunkat is kevesebb teher nyomja majd. Esetleg egy izgalmasabb, komolyabb közös élmény is belefér a költségvetésbe.


 
 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás