Életmód

Nem feltétlenül kell eltiltani a gyereket a képernyőtől, sőt!

Korábban általános nézet volt, hogy a monitor előtt töltött idő árt a gyerekek fejlődésének. Noha ma sem állítják a gyermekorvosok, hogy a televízió és a számítógép az ideális bébiszitter, már sokan úgy vélik, hogy a képességeket fejlesztő műsorok igenis jó hatással vannak akár a legkisebbekre is.

„Napi szinten médiaközelben vagyunk: így tartjuk a kapcsolatot szeretteinkkel, és – a televízió esetén – így jutunk információhoz. Ha kellő tudatossággal kezeljük az információt, az akár jó hatással is lehet a gyerekekre” – fogalmaz Dr. Sara Lee, a clevelandi University Hospitals Rainbow Babies and Children’s Hospital munkatársa.

A szakember szerint fontos, hogy a szülők ne elzárják a gyerekeket a médiától, hanem megtanítsák számukra, hogy hogyan lehet hatékony, egészséges módon információt gyűjteni, tanulni és szórakozni a különféle formátumok segítségével.

Lee szerint a 18 hónapos vagy annál fiatalabb gyerekek egyáltalán ne üljenek gép elé, kivéve, ha rokonokkal videócsetelnek. A 18 és 24 hónapos kicsik számára már a képességfejlesztő tévéműsorok és online applikációk ajánlottak. A 2 és 5 év közötti gyereknek napi maximum egy óra képernyő előtt töltött idő javasolt, míg a 6 év fölötti gyerekek esetében fontos, hogy a szülő folyamatosan figyelje, hogy a gép előtt töltött idő nem árt-e a kicsik társas képességeinek és aludni is nyugodtan tudnak.

Nem feltétlenül kell eltiltani a gyereket a képernyőtől, sőt!

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XA szív vége - Teakiadó