Élvezd a tanulást

Bolygóink méretei

A Naprendszer kora és méretei lenyűgözőek. Valójában el sem tudjuk pontosan képzelni, milyen hosszú idő 4,6 milliárd év. És az is csak nehezen megközelíthető, milyen hatalmas távolságok vannak a Nap és az egyes bolygók között. Most próbáljuk meg elképzelni, mekkorák az egyes bolygók!

Bár a Naprendszer bolygói olyan óriásiak, hogy nagyon nehéz elképzelni azokat, az egymáshoz viszonyított méretük gyümölcsökkel és zöldségekkel könnyen modellezhető. A legkisebb bolygó a Merkúr (egyenlítői átmérője 4864 km), először neki kell kitalálni egy megfelelően kicsi gyümölcsöt vagy zöldséget, ami alapján a többi bolygó méretét arányosan nagyítani tudjuk. Válasszunk a Merkúr megfelelőjének egy kukorica szemet (én pattogtatni való kukoricát választottam). Ebben az esetben a Vénusz (12 103 km) egy kicsi koktélparadicsom, a Föld (12 756 km) egy nagy szőlőszem, a Mars (6768 km) pedig egy borsószem lesz. A Jupiter óriási méretét (142 948 km) egy görögdinnyével, a Szaturnuszt (120 536 km) egy nagy grapefruittal, az Uránuszt (51 118 km) egy almával, a Neptunuszt (49 528 km) pedig egy nagy fokhagymával közelíthetjuk.

Naprendszer bolygói

Ahogyan egymás mellé rakjuk „bolygóinkat”, érdekes belegondolni, mennyi idő lehet körberepülni a Jupitert, vagy akár csak a Neptunuszt. De az is látszik, hogy a Merkúr és a Mars lényegesen kisebb Földünknél.

Ha pedig méretarányos köröket szeretnénk rajzolni, és így modellezni a bolygók méreteit, válasszuk az alábbi átmérőket rajzolásnál: Merkúr 0,8 cm; Vénusz 1,9 cm; Föld 2 cm; Mars 1,1 cm; Jupiter 22,4 cm; Szaturnusz 18,9 cm; Uránusz 8 cm; Neptunusz 7,8 cm.

Naprendszer bolygói


 
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás