Hogyan szeretnek egymásba a nők és a férfiak? Miket figyelünk egymáson az első randin?

A régóta szingliként élő barátnőmnek – aki mostanra eljutott odáig, hogy csömöre lett a randikból és a különféle társkeresés néven elhintett próbálkozásokból –, folyamatosan csalódnia kellett. Sajnos ő az a típus, aki egyáltalán nem talál könnyen párt magának, és hogy miért nem, abba most ne is menjünk bele... Amikor búcsúzáskor, már úgyis mindegy alapon megkérdezi a partnereit, hogy miért nem működött a hol rövidebb, hol hosszabb párkapcsolata, akkor rendre azt a választ kapja a férfiaktól: „azért, mert nem volt meg az a bizonyos szikra”.
De valójában mi gyújtja meg a szikrát, amitől fülig szerelmesek leszünk? Hogyan alakul ki a mindent lehengerlő vonzalom? Mi áll a szerelembe esés misztériuma mögött?  Miben különbözik a férfiak és a nők szereleme? Milyen tényezők játszanak közre, amikor fülig belezúgunk a másikba? Tanulmányokat tekintettünk át, hogy ezeket kiderítsük.

Nem született még meg az az ember, aki ne lett volna szerelemes életében legalább egyszer, hiszen a szerelem utáni vágy mindannyiunkat hajtja. A társkereső alkalmazások és a közösségi média mára megváltoztatta az ismerkedés módját. Megdöbbentett, amikor egy harmincas éveiben járó barátnőm rávilágított a lényegre: mára végképp elmaradtak az offline ismerkedések. És valóban. Hol van már az, amikor a villamoson egy fiú félszegen elkérte egy lány telefonszámát? Hétvégenként bárokba, szórakozóhelyekre sem ugyanazzal az ismerkedési elhatározással ülünk be, mint akár tíz, húsz évvel ezelőtt.
Ma, aki társat keres, kénytelen randiról randira vándorolni, és reménykedik abban, hogy „találata” hasonló igényű és érdeklődésű lesz, mint amilyen ő maga.

Mi áll a szerelembe esés hátterében?

Akár könnyű, akár nehéz a kezdeti lépésnek számító ismerkedés, a szerelem első látásra létrejötte már közel nem annyira egyértelmű. Ahogyan Popper Péter egy előadásában elmagyarázta: szerinte a szerelem szép lassan, lépésről-lépésre jön létre, és nem hirtelen, ahogy Anna Karenina sem egyből esik bele Vronszkijba...
A tudomány még nem tudja az összes választ arra, hogy mi miatt szeretünk bele valakibe, és hogyan történik, de vannak a kutatások, amelyek néhány kulcsfontosságú szempontra már ugyancsak rávilágítottak.

1# Külső megjelenés: „Nem a külcsín, hanem a belbecs számít” – látták el bölcs tanácsokkal lányaikat anyáink, nagyanyáink. Igen ám, de a vonzalmat mégiscsak az első benyomás alapozza meg, különösen igaz ez a Tinderen, a Bumble-on, a Lovoo-n és hasonló ismerkedési oldalakon. Egy vonzó mosoly vagy egy intenzív szemkontaktus hatással lehet bárkire, hosszú távon azonban a mélyebb vonzalom az, ami összeköti a szerelmeseket.

2# Kölcsönös szimpátia: Minden kapcsolat alfája és ómegája a szimpátia. Elég egy rövid beszélgetés ahhoz, hogy letapogassuk, szimpatikus-e nekünk a másik. Számtalan vicces amerikai vígjáték szól arról, mi sülhet ki abból, ha erőltetjük a másik iránti vonzalmat, de a valóságban ez az, amit hosszú távon nem lehet sem megjátszani, sem erőltetni. Az első randi arra kiválóan alkalmas, hogy a másik testbeszéde elárulja: mennyire vagyunk nyitottak egymás iránt, ám a hitelesség, az önazonosság a mély párkapcsolat kulcsa.

3# Személyiség: Az első randin jól jön, ha jó formában vagyunk, és megvillantjuk az intelligenciánkat, humorérzékünket. Ha ez elmarad, akkor rendszerint a szikra sem pattan ki magától. A hosszú távú párkapcsolathoz azonban ennél már jóval többre lesz szükség.

4# Hasonlóság: Az ellentétek vonzzák egymást tartja a mondás, ami igaz a fizikában vagy a kémiában, a pszichológiában már nem feltétlenül. A személyiségben és az értékrendben mutatkozó hasonlóság a mindenekfölött álló dolog. A Journal of Personality című folyóiratban megjelent tanulmány is arra jutott: hogy a közös érdeklődési körök és értékek megkönnyítik a kommunikációt és erősítik a kölcsönös megértést.

5# Egymás megismerése: Minél többet tudunk meg valakiről, és minél több időt töltünk együtt vele, annál erősebb lesz az egymás iránti biztonságérzet és a bizalom. Ez a mély ismeretség lehetővé teszi számunkra, hogy a másik személy mellett valódi önmagunkat adjuk, és végső soron ahhoz vezet, hogy egyre jobban beleszeretünk.

Tényleg létezik szerelem első látásra?

Mindannyian ugyanazért olvasunk romantikus könyveket, és nézünk szerelmes filmeket, hogy a szereplőkkel éljük át azt a semmihez sem fogható, bizsergető érzést, amit szerelemnek hívunk: két tekintet találkozik a filmvásznon, és a világ egy pillanatra megáll, Ámor nyila pedig eltalálja a boldog áldozatokat. De létezik az, hogy másodpercek alatt valaki szerelembe essen?

A Journal of Sexual Medicine című folyóiratban közzétett tanulmányból kiderül, hogy a gyakran szerelemként leírt, első látásra történő szerelem élményt valójában erősen jellemzi a szexuális vonzalom és az azonnali érzelmi reakció. Ezek a kezdeti intenzív érzelmek olyan agyi területeket aktiválnak, amelyek a szexuális vágyért, a jutalomvárásért és az érzelmi kötődésért is felelősek.

 Magyarán, amit kezdetben mélyen érzett szerelemként értelmezünk, az valójában intenzív fizikai vonzalom lehet, amely az agy mélyebb kapcsolat kialakítására való hajlandóságával párosul.

Ez a finom, törékeny vonzalom természetesen csak a kezdet lehet, amit a további találkozások és közös élmények edzenek meg. Ezért teljesen lehetséges, hogy egy kezdetben elsősorban szexuális vonzalmon alapuló találkozásból mély és tartós szerelem alakuljon ki.

A tudomány tehát alátámasztja azt az elképzelést, hogy létezhet szerelem első látásra, de rámutat arra, hogy ezt az élményt erősen a fizikai vonzalom jellemzi, és csak később alakulhat ki belőle „igazi szerelem”, azaz a szexuális vonzalom és a szerelem nem ugyanaz.

Tanulmányok kimutatták, hogy a férfiak és a nők valóban másképp élik meg a szerelembe esést. A nők más tényezőkre figyelnek a randizás során, mint a férfiak, és más ütemben is lesznek szerelmesek.

A férfiak így esnek szerelembe:

A férfiak gyorsabban beleszeretnek, és érzékenyebbek a vizuális ingerekre és a fizikai vonzalomra. Így tulajdonképpen náluk gyakrabban beszélhetünk szerelemről első látásra. Úgy tűnik, erősebben reagálnak arra, amit látnak, ami gyorsabb érzelmi kötődéshez vezethet. Talán ez megmagyarázza, hogy a társkereső alkalmazások használatával kapcsolatos általános trendek és megfigyelések szerint a férfiak általában aktívabbak a swipelésben.

Így lesznek szerelmesek a nők:

Másrészt úgy tűnik, hogy a nőknek mélyebb szükségük van az érzelmi intimitásra, mielőtt fülig szerelmesek lesznek. Tanulmányok szerint a nők óvatosabbak, ha egy kapcsolat mellett kell elköteleződniük. Hajlamosak alaposabban összehasonlítani a kapcsolataikat, és hajlamosabbak véget vetni egy nem működőnek tűnő szerelmi kapcsolatnak. Ez hangsúlyozza, hogy mennyire fontos a nők számára az erős érzelmi kötődés, mielőtt teljesen elköteleznék magukat a szerelem mellett.

Forrás:
Cacioppo, S., Bianchi-Demicheli, F., Frum, C., Pfaus, J. G., & Lewis, J. W. (2012). The common neural bases between sexual desire and love: a multilevel kernel density fMRI analysis. The Journal of Sexual Medicine, 9(4), 1048-1054. Zugriff auf die Studie
Experiences of falling in love: Investigating culture, ethnicity, gender, and speed Suzanne Riela, Geraldine Rodriguez, Arthur Aron, Xiaomeng Xu, and Bianca P. Acevedo. Journal of Social and Personal Relationships 2010 27:4, 473-493
Rubin, Z., Peplau, L.A. & Hill, C.T. Loving and leaving: Sex differences in romantic attachments. Sex Roles 7, 821–835 (1981). https://doi-org.uaccess.univie.ac.at/10.1007/BF00287767
Gaunt, R. (2006), Couple Similarity and Marital Satisfaction: Are Similar Spouses Happier?. Journal of Personality, 74: 1401-1420. https://doi.org/10.1111/j.1467-6494.2006.00414.x

Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás