Iskola

A kormány döntött: bármely 55 év feletti katona vezényszóra pedagógus lehet

A kormányzat által benyújtott és gyorsított eljárásban elfogadtatott törvény szerint bármely 55 év feletti katona átvezényelhető a tankerületekbe, ahol még akkor is alkalmazni kell őket, ha nincs végzettségük.
(A kép csak illusztráció, forrás: 123rt.com)

 

A tankerületeknek kötelező kiképeznie a végzettség nélkülieket vélhetően rövidített tanfolyamokon, de már a képzés ideje alatt is kötelező lesz a foglalkoztatásuk, a munkafeltételeik pedig kedvezőbbek lehetnek a tényleges végzettséggel rendelkező pedagógus kollégáknál – írja közleményében a Szülői Hang. Kiemelik:

   A gyalázatos és szakmailag botrányos törvény bizonyíték arra, hogy a kormányzat hazudott arról, hogy nincs pedagógushiány, és a pedagógus pálya vonzóvá tételére vonatkozó ígéreteik kudarcot vallottak.

Az 55 év feletti katonák átképezhetők pedagógusnak

A kormányzat szerint bármely 55 év feletti katona alkalmas és átképezhető pedagógusnak – ez derül ki a parlament által már elfogadott törvényből. A státusztörvény (2023. évi LII. törvény) 4. §-ának módosítása rendelkezik arról, hogyha valakit odavezényelnek és megfelel az alkalmazási feltételeknek (nem derül ki, hogy ezek ugyanazok-e, mint ami a pedagógusokra vonatkozik), akkor hivatásos katonaként köteles a tankerület alkalmazni őt.

   Tehát nem kell gyakorlat, szakmai tudás, nem kell érteni a gyerekekhez, nem kell szeretni őket

– vagyis, ha a kiöregedett katonának van tanári végzettsége, akkor odakerülhet az iskolába, pontosabban odaküldik, mert ezt nem ő választja, hanem odavezénylik! – áll a közleményben.

De az is lehet, hogy a katonának nincs is tanári végzettsége. Ha a tankerületben nincs olyan állás, ami az illető végzettségének megfelel, akkor ki is lehet, sőt kell arra képeznie őket. Az nem derül ki a törvényből, hogy a normál pedagógusképzésről van-e szó, de minden bizonnyal valamilyen gyorsított képzésről. A képzés végéig a tankerület határozza meg, hogy milyen feladatokat kap. Tehát tetszőleges katonát az iskolába küldhetnek a gyerekek közé függetlenül attól, hogy arra alkalmas-e vagy sem, és még a képzés ideje alatt munkába állíthatják.

Kedvezőbb munkafeltételek a hivatásos katonáknak?

A törvénymódosítás szerint a kivezényelt katona nem a pedagógusokhoz hasonló köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban vagy egyházi szolgálati jogviszonyban lesz alkalmazva, hanem tanárként is hivatásos katona lesz! Így minden bizonnyal jóval kedvezőbb munkafeltételekkel dolgozhat, mint a nála képzettebb és tapasztaltabb pedagógus kollégái.

Az 55 év feletti hivatásos katonák valaha nyugdíjba vonultak – most a kormány (többek között) az oktatás megreformálását, az iskolai rend és fegyelem megerősítését, a tanárhiány elfedését várja tőlük az elöregedett és megfogyatkozott, de legalább sok gyakorlattal rendelkező pedagógusok között. Az nem derül ki, hogy kinek a parancsát köteles majd teljesíteni a katona-tanár, vagyis ki lesz katonai felettese – írják.

    Hol van itt már szó a gyerekeinkről? A minőségi oktatásról? Akik egész életükben parancsokat kaptak és adtak, azok az iskolában is az alárendeltséget és a feltétlen engedelmességet fogják elvárni a diákoktól

 – teszi fel a kérdést a Szülői Hang közössége.

A törvénymódosítás bizonyíték arra, hogy a kormányzat hosszú éveken keresztül hazudott arról, hogy nincs pedagógushiány. Egyben ezzel a kormányzat elismerte azt is, hogy kudarcot vallott és nem tudta vonzóvá tenni a pedagógus pályát; az elmúlt hónapok béremelése még az infláció fedezésére sem volt elegendő – írják.

  

Tiltakozunk az egyeztetés és a szakmaiság teljes hiánya miatt! Követeljük a törvény visszavonását! Követeljük, hogy hozzáértő személyek döntsenek a közoktatást érintő törvényekről! Védjük meg a gyerekeinket!

Civil Közoktatási Platform
Szülői Hang Közösség
Szülői Összefogás Közösség
Tanítanék

A Szülői Hang segítő közösséget épít és megerősíti a szülői érdekvédelmet. A Szülői Hang Alapítvány csapata azon dolgozik, hogy szülőként megértsék a közoktatás rendszerszintű problémáit és azok társadalmi hátterét, lássák, hogy van jobb alternatíva, kihangosítsák a szülői véleményeket és aktívan kiálljanak a gyerekek érdeke mellett.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás