Iskola

Csillagászati, űrkutatási verseny gyerekeknek! Rajzzal, fotóval, festménnyel lehet pályázni!

Március 31-ig lehet jelentkezni az EAAE Űrművészet versenyére! Részletek az alábbi leírásban.

Az Európai Csillagászati Oktatási Szövetség felhívással fordul a 6–10, 11–14 és 15–18 év közötti korú diákokhoz, hogy valamelyik csillagászati objektumra vonatkozó információk kutatása révén ismerkedjenek meg a csillagászattal és fokozzák kreativitásukat – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

A feladat egy égitest, csillagászati objektum vagy jelenség kiválasztása, megkeresése az égbolton, kutakodás szakkönyvekben vagy az interneten, majd a kiszemelt objektum lerajzolása vagy lefestése, illetve fényképezése, akár kombinált technikák segítségével.

Az alkotásokat legkésőbb 2024. március 31-éig lehet beküldeni.

Tanárok figyelem!

A pályázat kiírója minden tanárt bátorít arra, hogy nevezze diákjait a versenyen. Ilyen módon az indulók a művészet szemüvegén át interaktív, kreatív formában ismerkedhetnek meg a Naprendszerrel, illetve a Világegyetemmel kapcsolatos különféle csillagászati témakörökkel.
Az előző pályázatra rendkívül sok, körülbelül 600 pályamű érkezett. Az alkotások a mennyiségük mellett színvonalukban is kiemelkedőek voltak, ami a tanárok segítőkész ösztönzésének is köszönhető.

Hol kell regisztrálni a versenyre?

A verseny regisztrációs lapját (lásd: a https://eaae-astronomy.org/projects/space-art/space-art-contest/rules oldalon) a tanárnak kell kitöltenie, és elküldenie a következő ímélcímre a pályamunkával együtt: space_art@abv.bg.

Milyen életkorú gyerekek nevezhetnek? 

Az alkotásokat életkor szerint megállapított három kategóriában díjazzák:

  • 6 és 10 éves kor között
  • 11 és 14 éves kor között
  • 15 és 18 éves kor között

Versenyszabályok

1. Az alkotást a diáknak önállóan kell elkészítenie, a pályamű beküldését viszont a tanár küldi be a fenti ímélcímre.

2. A pályamű mérete nem haladhatja meg az 1Mb-ot, formátuma pedig .jpg, .gif vagy .png lehet.

3. A regisztrációs lapot a tanárnak kell kitöltenie, és azt a diák pályaművével egyetemben elküldenie a space_art@abv.bg ímélcímre. A regisztrációs lap letölthető innen.

4. Minden diák egy pályaművet küldhet be. A beküldött alkotásnak csillagászati vagy űrkutatási témához kell kapcsolódnia. A feladat egy égitest, csillagászati objektum vagy jelenség kiválasztása, megkeresése az égbolton, a rá vonatkozó ismeretek összegyűjtése szakkönyvekből vagy az internetről, majd a kiszemelt objektum lerajzolása vagy lefestése, illetve fényképezése, akár kombinált technikák segítségével.

5.  A diákoktól 2-3 mondatos indoklást kérünk arra, hogy miért nyűgözte le őket a választott csillagászati objektum vagy jelenség.

6. A pályázatot digitális formában kell leadni 2024. március 31-éig.

7. A győzteseket az EAAE tagjaiból összeállított zsűri választja ki.

8. A bírálóbizottság döntését 2024. április 24-én tesszük közzé a Föld napja alkalmából.

9. A bírálóbizottság döntése végleges és nem fellebbezhető.

Minden pályaművet beküldő diák digitális bizonyítványt kap.

Minden kategória első 3 helyezettje, illetve az őket ösztönző tanár díjazásban részesül oklevél, valamint az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory, ESO) és az EAAE által felajánlott ajándéktárgyak formájában.

Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás