Iskola

Egyéni jelentkezés középiskolába: Mikor kell a szülőnek intéznie a jelentkezést?

A középfokú felvételihez szükséges tanulói adatlap és jelentkezési lapok kitöltését főszabályként a jelentkező általános iskolája végzi. Bizonyos esetekben viszont a jelentkezést egyéni jelentkezés formájában lehet vagy kell kell benyújtani. Nézzük, kiket érint az egyéni jelentkezési eljárás? Mikor lehetőség és mikor kötelező?

A felvételi lapokat akkor nyújthatja be önállóan a jelentkező és szülője, ha például 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkeznek, vagy olyankor is, ha a jelentkező általános iskolája középfokú iskolai alapfeladatot is ellát, és a jelentkező nem csak a saját intézményébe szeretne jelentkezést benyújtani.

Vannak esetek, amikor a felvételi lapok kitöltését a jelentkezőnek, illetve a szülőnek önállóan kötelező kezdeményeznie, az egyik ilyen, amikor egy diáknak nincs magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonya, például amikor a tanuló külföldi intézménnyel áll tanulói jogviszonyban, vagy a jelentkező jelenleg egy magyarországi középfokú iskolával áll tanulói jogviszonyban.

Fontos tudni, hogy a középfokú felvételi eljárás során a központi írásbeli vizsgára és a középfokú iskolákba való jelentkezéshez más-más időpontban, külön-külön jelentkezési lapot kell benyújtani, a két jelentkezés nem „váltja ki", vagy „helyettesíti" egymást.

Hogyan történik az egyéni jelentkezés? Mi a teendő?

Az egyéni jelentkezés során a felvételi lapokat (tanulói adatlap és jelentkezési lap(ok)) a jelentkezőnek, illetve a szülőnek a

KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program - egyéni jelentkezők számára

létrehozott felületén kell előállítani. Az egyéni jelentkezők számára létrehozott program használata regisztrációhoz kötött.

Hogyan lehet regisztrálni a programra?

A regisztráció kétféleképpen lehetséges: Ügyfélkapu használatával vagy anélkül. 
Ügyfélkapus jelentkezés esetén nem szükséges postani úton továbbítani a dokumentumokat, de a határidőre ügyelni kell, ami 2024. február 21-én éjfél.
Ha mégis az Ügyfélkapu nélküli megoldást választjuk, a felvételi lapokat ki kell nyomtatni, alá kell írni és legkésőbb 2024. február 21-én − a postai nyitvatartás figyelembevételével − postára kell adni.

További részletek az egyéni jelentkezéssel, a külföldi és a külföldről hazatérő diákok, valamint a különleges bánásmódot igénylő, SNI-s tanulók jelentkezésével kapcsolatban az Oktatási Hivatal kiírásában találhatók meg.

Ne használjunk internetről letöltött, nem hivatalos nyomtatványokat

Egyéni jelentkezők esetén fontos, hogy kizárólag az vehet részt a középfokú felvételi eljárásban, aki a felvételi lapokat legkésőbb 2024. február 21-én továbbítja.
Mivel kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség, ezért nem használható a különböző internetes honlapokon fellelhető felvételi nyomtatványok – ezeket a jelentkezéseket a rendszer nem tudja figyelembe venni.

fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás