Iskola

Kötelező tantárgy lenne a közigazgatási ismeretek az egyik békéscsabai gimnáziumban

Közigazgatási ismeretek tantárgyat vezetnek be a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban. Tankerületi fenntartásban nincs másik középiskola, ahol eddig bevezették volna a közigazgatási ismeretek oktatását.

Szabó László az iskola igazgatója kifejtette, az iskola minden évfolyamának B osztályában a diákok körülbelül fele, 15-20 gyerek emelt óraszámban tanulja a történelmet. Ők emelt szintű érettségi vizsgát tesznek a tantárgyból, egy részük történésznek vagy történelemtanárnak, de 65-70 százalékuk jellemzően jogásznak tanul tovább.

Ezért szeretnék, mint "jelentős jogi értelmiséget kibocsátó iskola", bevezetni a közigazgatási tantárgyat, ám ahhoz szükség van vagy közigazgatási szakvizsgával rendelkező vagy egy 60 órás, akkreditált továbbképzést elvégző pedagógusokra.

 Az Oktatási Hivatal azonban jelenleg nem tervez ilyen továbbképzést indítani, ezért vette fel az iskola a kapcsolatot a Békés Vármegyei Kormányhivatallal - ismertette az igazgató.

A képzés ősszel kezdődne a pedagógusok számára

A kormányhivatallal és a tankerülettel kötött együttműködési megállapodás értelmében vagy a hivatal szakemberei, közigazgatási jogászok képzik majd ki a pedagógusokat, vagy a helyi pedagógiai oktatási központ szervezi meg az akkreditált továbbképzést. Szabó László reményei szerint a képzés ősszel elkezdődik a pedagógusok számára.

Tervei szerint a közigazgatási ismeretek kötelező tantárgy lenne - valószínűleg más tárgy óraszámának a rovására - az emelt óraszámban történelmet tanulók számára. De a 650 gimnazista bármelyike 11., 12. évfolyamon fakultációként választhatja majd, és érettségizhet is belőle. Azt, hogy pontosan hogyan emelik be ezt a tanrendbe, még ki kell dolgozni - jegyezte meg.

Utánpótlás az állami és önkormányzati szektornak

Takács Árpád főispán a megállapodás megkötésekor elmondta, nem titkolt céljuk, hogy utánpótlást biztosítsanak mind az állami, mind az önkormányzati szféra számára. Megjegyezte, emellett belátható időn belül a jogászképzést is szeretnék elindítani Békés vármegyében, segítve a fiatalok helyben maradását, a népességmegtartó erő növelését.
Az együttműködési megállapodás aláírásakor Hajnal Gabriellától, a Klebelsberg Központ elnökétől elhangzott: tankerületi fenntartásban nincs másik középiskola, ahol eddig bevezették volna a közigazgatási ismeretek oktatását.

Nyitókép forrása: andrassygimi.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás