Iskola

Megkezdődtek a szakmai vizsgák a szakképzésben, idén is a villanyszerelés a legnépszerűbb szakma

Rendben zajlanak az érettségi vizsgák a technikumokban, és elindultak a szakmai vizsgák is a szakképző intézményekben. Idén várhatóan több mint 40 ezer diák vizsgázik szakmai ismeretekből, a legnépszerűbb szakma a vizsgázók körében idén is a villanyszerelés - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint rendben zajlanak az érettségi vizsgák a technikumokban, ahol ugyanazokból a közismereti tantárgyakból (matematika, magyar, történelem), ugyanazon a szinten adnak számot a diákok a középfokon megszerzett ismereteikről, mint a gimnáziumokban.

A szakképzésben az érettségivel párhuzamosan elkezdődtek a szakmai vizsgák is - tették hozzá, azzal együtt, hogy a szakképző intézményekben idén mintegy 40 ezer diák vizsgázik szakmai ismeretekből május 14. és 31. között.

TOP3 legnépszerűbb szakma: villanyszerelő, kereskedő, szakács

A legnépszerűbb szakma az idei vizsgán a villanyszerelés, amelyből 2964-en tesznek vizsgát, míg a kereskedelmi értékesítő szakmából 2367-en adnak számot tudásukról - jelezték.
A harmadik helyen a szakács szakma áll a vizsgázók körében 2125 vizsgázóval, emellett változatlanul magas a cukrász, a hegesztő vagy a pénzügyi-számviteli ügyintézői szakmából vizsgázók száma - fűzték hozzá.

Ma többen jelentkeznek technikumba, mint a gimnáziumba - Siker vagy kudarc?

"Az új szakképzési rendszerben folyamatosan nő a szakképzésbe jelentkezők száma, és emelkednek az oktatói bérek. 2024-ben is a legtöbben a technikumokat választották az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzését követően" – fejtette ki Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár a KIM közleményében.

Korábbi cikkünkben Lannert Judit oktatáskutatót kértük meg arra, magyarázza el: mi lehet az oka annak, hogy drámaian elmozdult a továbbtanulás iránya a szakképzés felé. A szakértő válaszában kifejtette:

   "A szakképzés irányába történő, átmenet nélküli átrendeződés elsősorban annak tudható be, hogy a 2020/2021 tanévtől olyan – az eddigiekhez képest – magas szintű ösztöndíjakat vezettek be, ami miatt megnőtt a szakképzés népszerűsége, vagyis elsősorban az anyagi vonzerő alakította át az iskolaválasztás preferenciáit".

Lannert úgy látja, hogy a technikumba ma nem azért jelentkeznek többen, mert a maga a technikusi képzés jó, vagy jobb színvonalú lett, mint korábban volt, hanem mert megjelent a pénz a szakképzésben, ami a gyerekeket egyszerűen odahúzta. A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Interaktív vizsgák

A tavalyi tanévtől már elektronikusan, interaktív formában zajlanak a szakmai elméleti vizsgák minden tantárgy esetében.
Az interaktív vizsga számítógépen végezhető, teszt jellegű feladatsorokat jelent, így a vizsgák papírmentessé, a kiértékelések gyorsabbá váltak.

Forrás: MTI 2024. május 16.
Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás