Iskola

Petíciót indított Szülői Hang Közössége a testnevelési szigorítás kormányzati terve ellen

A gyerekek érdekei mellett kiálló Szülői Hang Közössége petíciót indított a tervezett gyermek- és családellenes szigorítás ellen, követelik annak visszavonását.

Aki rendszeres sportegyesületi vagy délutáni iskolai sportfoglalkozásokon vett részt, az eddig a heti 5 testnevelésórából kettőről felmentést kaphatott; ezt a lehetőséget törölné most el a kormányzat, ezzel pedig tovább növeli a gyerekek túlterheltségét, és elveheti a gyerekek kedvét a délutáni sportolástól.
Megszüntetik azt is, hogy másfajta testmozgással, például néptánccal is ki lehessen váltani heti két testnevelés órát, pedig ez is egy értékes lehetőség volt.

Mint azt a hétfői sajtóközleményükben írták:

A kormányzat olyan törvénymódosítást terjesztett be (34. §), ami megszüntetné a lehetőségét annak, hogy a heti 5 testnevelésórából kettőt ki lehessen váltani versenyszerű sporttal vagy délutáni iskolai sportköri foglalkozásokkal.

A petícióhoz ezen a linken lehet csatlakozni.

Sok gyerek jár iskola után sportolni

Miközben a gyerekek túlterheltsége óriási és a heti 5 testnevelésóra feltételei sok iskolában nem adottak, sok család választja a sportegyesületi vagy délutáni iskolai sportfoglalkozásokat. Ezt nehezíti meg most a kormány azzal, hogy ilyen esetekben is kötelezi a gyerekeket a heti 5 testnevelésórán való részvételre. Pedig a szülők és a gyerekek látják a legjobban, hogy mik azok a sportfoglalkozások, amik leginkább szolgálják a gyerekek fejlődését és amik a legnagyobb örömet okozzák.

Könnyebbséget jelent a felmentés

A délutáni rendszeres sportolást választó gyerekek sokszor későn érnek haza az edzésből, előfordul, hogy utána kell még megírniuk a leckét és készülni a dolgozatokra. Eddig lehetőség volt arra, hogy például a másnapi nulladik testnevelésórára ne kelljen bemenniük, vagy például az utolsóként megtartott testnevelésóráról eljöhettek, hogy megírhassák a leckéjüket. A kormányzati szigorítás következtében félő, hogy kevesebben fogják választani a délutáni sportfoglalkozásokat és sportegyesületi edzéseket, vagy az ezeken résztvevőknek romlik a tanulmányi eredménye és a közérzete a túlterheltség következtében.

A néptánc sem lehetne helyettesítő mozgásforma

A kormány meg kívánja szünteti annak a lehetőségét is, hogy másfajta testmozgással, például néptánccal is ki lehessen váltani heti két testnevelés órát, pedig ez a lehetőség is fontos.

Több iskolában a testnevelés keretében eddig néptáncot is tanultak heti két alkalommal, ami a gyerekeket testben és lélekben gazdagító értékes foglalkozás volt, ennek a lehetőségnek a megszüntetése érthetetlen és nemzeti kultúránk ápolása szempontjából is káros – írják közleményükben.

A kormány törvénymódosítási javaslata szerint csak a versenysportolóknál lehet kiváltani heti 2 testnevelésórát abban az esetben, ha az edzés időpontja épp a testnevelésórára esik – ez a gyakorlatban legtöbbször nem reális. A kormányzat a tervezett módosításhoz érdemi indoklást nem adott, azt egy bűnügyi és más belügyi törvénymódosítási csomag közepén rejtette el.

A Szülői Hang Közössége petíciót indított, hogy felhívják a figyelmet a káros törvénytervezetre. Tiltakozunk a gyermekek és szülők jogainak értelmetlen csorbítása ellen, és követeljük a gyermek- és családellenes tervezet visszavonását – áll a közleményben.

A Szülői Hang segítő közösséget épít és megerősíti a szülői érdekvédelmet. A Szülői Hang Alapítvány csapata azon dolgozik, hogy szülőként megértsék a közoktatás rendszerszintű problémáit és azok társadalmi hátterét, kihangosítsák a szülői véleményeket és aktívan kiálljanak gyerekek érdeke mellett.

Nyitókép: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás