Iskola

Rámutatott a döbbenetes pedagógushiányra a PSZ, mert megunták a kormánnyal folytatott számháborút

Meghökkentő számadattal állt elő a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hétfői sajtótájékoztatóján. Az eseményt Nahalka István oktatáskutató és Totyik Tamás a PSZ elnöke rendezték azzal a céllal, hogy az oktatásban dolgozók hiányairól szóló adatokat nyilvánosságra hozzák.

Ahogy Totyik Tamás fogalmazott: nem érti, hogy a kormány miért nem áll ki a társadalom elé, és ismeri el, hogy mekkora a baj az oktatásban.

A Pedagógusok Szakszervezete többek között beszámolt arról, hogy a 2020/21-es tanévben 20 587 pedagógus hiányzott az oktatásból. Ehhez hozzá kell még tenni a pedagógusok munkáját segítő dolgozókat is, ami még jobban megnöveli ezt az amúgy sem alacsony számot, így összesen 34 618 fős hiányt kaptak. Totyik Tamás rámutatott: ezek a számok inkább alábecsültek, mintsem a tényleges adatok, mivel a státusztörvény még tovább ronthat a helyzeten.

A tanárhiány számszerűsítéséhez az Országos kompetenciamérés telephelyi jelentéseit, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és adózással kapcsolatos adatait használta Nahalka István oktatáskutató.

EZ IS ÉRDEKELHET: "A kreativitás fejleszthető, és lényegesen megkönnyíti az életünket"

Kutatás eredményei a 2020/21-es tanévre vonatkozóan:

Pedagógusok hiánya: 20 587 fő
Nevelést-oktatást segítők (dajkák, iskolatitkárok, stb.) hiánya: 14 031 fő
Összes hiány: 34 618 fő

A közoktatási törvény egyértelműen szabályozza, hogy adott tanulói létszámhoz milyen feladatellátást kellene hozzárendelni, a valós létszám és a törvény által előírtak között 14 000 fő volt a különbség - világított rá Totyik. A Belügyminisztérium szerint azonban ezek a számadatok nem valósak.

EZ IS ÉRDEKELHET: Pedagógushiány alakulása 2008 és 2018 között

További kutatási eredmények a 2020/21-es tanévről:

  • 5015 állás volt betöltetlen az általános és középiskolák intézményeiben
  • 980 iskolapszichológus hiányzott
  • 1745 fejlesztő- és gyógypedagógus hiányzott
  • 3620 óvodapedagógus hiányzott a rendszerből
  • 9227 nyugdíjas visszafoglalkoztatott munkavállalót alkalmaztak.

Totyik Tamás az ATV szeptember 18-i Egyenes Beszéd műsorában a tanárhiány mellett kitért a pedagógusok bérére is: "Az OECD jelentésben most látott napvilágot, hogy az óvodapedagógusok és az általános iskolai tanítók bérüket tekintve a diplomás átlagkeresetek negyvenhét százalékán áll, ezzel Európában a legalacsonyabb a keresetük".

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás