Iskola

A TASZ is felemelte a szavát a Netfit mérési módszerei ellen

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Adatvédelmi Hatósághoz fordul, hogy azonnal állítsa le a Netfit rendszert, ami nevesítve gyűjti a gyerekek testi adottságaival kapcsolatos adatait (pl. hasi testzsírját). A TASZ egyúttal felhívja a jogsértő gyakorlattal szembesülő szülőket, hogy csatlakozzanak a levélküldő kampányához.

Több szülő és tanár is azzal fordult a TASZ-hoz, hogy elpanaszolja, milyen megaláztatások érik a gyerekeket a közpénzből finanszírozott Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (Netfit) alkalmazása során.

Mindnyájan emlékszünk még talán arra a gyomorgörcsre, amit az iskolai méricskélés okozott. Az egész osztály számára kiderült, hogy ki milyen magas, hány kiló, mennyi a mellkasi térfogata. Volt, aki kövérnek érezte magát, volt, akit soványsága zavart. Önmagában jelentős probléma, hogy az egymás előtti méricskéléssel a gyerekek emberi méltóságát nem tartják tiszteletben. A Netfit esetében azonban nem csak erről van szó.

Már mi is felhívtuk a figyelmet a jelenségre!

"Ma a gimnáziumban testzsírmérés volt.

16 éves lányom kétségbeesve mesélte, hogy ő a "fejlesztésre szorul" kategóriába került. Ötéves kora óta sportol, jelenleg heti hat edzése van, csupa izom. Elmondta, hogy az osztályból több hasonló kaliberű lány került ebbe a kategóriába.

Én is kétségbe vagyok esve. Eddig roppant büszke voltam rá, hogy szereti a testét, tud vele bánni, nem akar piszkafa lenni..."

Cikkünk itt olvasható

A felmérésről szóló nyilvános tájékoztatás szerint az adatokat kötelező egy központi adatbázisba feltölteni. Alapesetben nem a tanulók személyazonosító adataival együtt kell ezt megtenni, hanem egy azonosító számmal. Csakhogy a szülőket presszionálják, hogy járuljanak hozzá ahhoz, hogy a személyazonosító adatok is szerepelhessenek a rendszerben. Ismerve a hazai iskolai függőségi viszonyokat, nyilvánvaló, hogy az így megadott hozzájárulás valójában nem önkéntes.

"Szülőként az adatkezelői nyilatkozat aláírásával nagymértékben megkönnyíti a testnevelők munkáját. A közreműködő pedagógusoknak ugyanis egyrészt nem szükséges plusz listákat használniuk a gyermekek, tanulók eredményeinek rögzítése során személyes azonosításukhoz, mely egyfelől tehát adminisztratív segítséget jelent számukra." - Netfit.hu

A Netfit szerint aki nem akarja, hogy a rendszerhez hozzáférő összes személy megtudhassa, hogy mennyi zsír van gyermeke hasán, az nemcsak akadályozza a pedagógus munkáját, de még rossz szülő is:

“A személyhez kötődő módon (névvel együtt) történő adatkezelés rendelkezésre állása megkönnyíti azt, hogy Ön mint szülő hozzájáruljon saját gyermeke, illetve gyermekei fizikai fittségi állapotának fejlődéséhez.” - Netfit.hu

A TASZ azért fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, hogy vizsgálja ki a jogsértést és állítsa le a Netfit méréseket mindaddig, amíg nem biztosított, hogy a tanulók fizikai állapotának felmérése  jogaik tiszteletben tartásával történik!

A TASZ elérhetőségei ezen a linken megtalálhatók!

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kölöknet Könyvfesztivál és vásár