IskolaKülföldHogy csinálják máshol?

Az online videojátékok javíthatják a középiskolások tanulmányi készségeit

Egy friss ausztrál kutatás szerint az online videojátékokkal játszó középiskolások jobban teljesítenek az iskolában, a Facebook és a chat oldalak gyakori használói viszont nagyobb valószínűséggel tapasztalnak nehézségeket.

Az azonban nem egyértelmű, vajon a játékok vagy a közösségi oldalak közvetlen ok-okozati összefüggésben állnak-e a diákok tanulmányi eredményeivel. „Az viszont biztos, hogy az online játékok közben a játékosnak különféle feladatokat kell megoldaniuk ahhoz, hogy továbbjuthassanak a következő szintre, és ezek közé általános intelligenciával, matematikával, olvasással és természettudománnyal összefüggő témák is tartoznak, amelyeket az iskolában tanultak” – tette hozzá az International Journal of Communication 2016. évi kiadásában közzétett tanulmány szerzője, Alberto Posso, az ausztrál RMIT Egyetem munkatársa. „A tanároknak érdemes lenne fontolóra venniük a népszerű videojátékok belefoglalását a tananyagba, feltéve, hogy azok nem erőszakos jellegűek.”

Posso több mint 12 ezer ausztrál 15 éves diák teszteredményeit elemezte matematikából, természettudományokból és olvasásból, ezen kívül pedig online szokásaikról is adatokat gyűjtött. Az eredmények azt mutatták, hogy a majdnem minden nap online videojátékokkal játszó diákok matematikából átlagosan 15 ponttal, természettudományokból pedig átlagosan 17 ponttal jobban teljesítettek a teszteken. A napi rendszerességű Facebook-felhasználók és chatelők viszont 20 ponttal rosszabbul teljesítettek a matematikai teszten, mint azok, akik nem használták ezeket az internetes eszközöket.

„A közösségi oldalakon sok időt töltő diákok természetesen sok időt vesztegetnek el ahelyett, hogy tanulnának” – magyarázta a kutató. „Az eredmény azonban azt is jelezheti, hogy nehézségeik vannak a matematikával, az olvasással és a természettudományokkal, ezért inkább rákapcsolódnak az internetre, és beszélgetnek a barátaikkal.”

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás