Különleges helyzetekFejlődési rendellenességekDown-kór

Ön szerint ez a gyerek ronda?

Önnek bizonyára eszébe sem jutna efféle minősítés, sőt mások sem tennének ilyet, de valaki sajnos mégis. A magyar sajtót és blogoszférát is bejárta ez a fotó, amelyet egy olyan édesanya – nevesül és véletlenül: Rhonda – tett fel az Instagramra, aki folyamatosan blogol Down-szindrómás kisfiával közös életükről. Valójában nem is a kép, hanem egy hozzáfűzött kommentekre írt levél tett szert immáron világhírre.

A fotók megjelentek az Instagramon, érkeztek a kommentek, egyszer csak valaki odaköpte, hogy RONDA! Nagyon könnyű lenne azt  mondani, hogy az anyuka ne olvasson kommenteket, ne álljon szóba internetes trollokkal (olyan kommentelők, akiket kizárólag a gyalázkodás és zavarkeltés vezérel), és egyáltalán: ne törődjön a reakciókkal, de valljuk be, anyaként ez nem olyan egyszerű.

Az anyuka válasza

Kedves @JusesCrustHD,
Amióta elkezdtem ezt a blogot a sérült kisfiamról, Quinnről, tudtam, hogy ez a nap el fog jönni. Az internet tele van trollokkkal, akik a névtelenség álcája mögé bújva művelnek kegyetlen dolgokat, láttam a gonoszságukat már korábban is. Például legutóbb is, miután betörtek a Down Szindróma Szövetség houstoni központjába, és 10 ezer dollár értékben vittek el berendezéseket – rengeteg ostoba komment született. Az egyik felhasználó azt kérdezte: most akkor hogy tanulnak meg krumplit számolni? Egy másik megjegyezte, hogy amúgy is kár volt a "nyomiknak" számítógépet venni, és megérdemelte a szövetség, hogy betörtek oda. Ezek a megjegyzések, miközben sértőek, csak arra jók, hogy levezessék gyűlölködő emberek ostobaságát, és nem érdemelnek figyelmet. Grimaszolok, amikor ilyesmit olvasok, de tudom, hogy nincs mit tenni ennyi hülyeség ellen. De múlt szombaton személyesen a fiamat vetted célba. Ezért most ahelyett, hogy dühös lennék, azt üzenem neked: nagyon vigyázz. Ez előbb-utóbb vissza fog ütni rád.

Nem akarok előfeltevésekbe bocsátkozni veled kapcsolatban, de valószínűleg vajmi keveset tudsz arról, milyen reménytelenséget éreznek azok a szülők, akik egy légzési problémákkal küzdő beteg kisgyerekről gondoskodnak. Quinn múlt héten is rosszul volt, de péntekre sokkal jobban lett. Kiültünk a hátsó kertbe napozni. Kevés gyönyörűbb dolog van annál, mint látni, amint a nemrég még beteg kisgyereked arca felderül. Ebből az alkalomból csináltam pár fotót, és feltettem az instagramra #downszindróma hashtaggel. Én magam is szeretem nézegetni ezeket a fotókat, amikor ráérek, mert akárhogy is, de ezek a gyerekek gyönyörűek.

Persze te másképp érzel, @JusesCrustHD, mert egyetlen szóval jellemezted ezt a képet: ronda.

Szerinted ez csak vicc volt, és az embereknek nevetniük kellene. De miért pont a gyerekeink képeire keresel rá? Mi az oka annak, hogy a fiam gyönyörű képét bemocskoltad a gyűlöleteddel? Ez nem vicc. Ez internetes zaklatás. Talán mondanom sem kell, bejelentést tettem rólad.

Ez nyilván nem az utolsó eset, hogy valaki becsmérli a fiamat a mássága miatt. Nem az utolsó eset, hogy valaki gúnyolódik rajta, de szándékosan olyan embereket keresni, akiket cukkolni lehet, az több mint kegyetlenség. Az embertelenség.
(...)
Isten a megmondhatója, hogy az én gyerekkoromban is voltak kegyetlen kamaszok, akik abban lelték örömüket, hogy gonosz tréfákat eszeltek ki mások rovására. Engem is megtaláltak néha, de vastag bőrt növesztettem, és egy idő után már fel sem vettem az ilyesmit. Talán ezért szeretném ezt az esetet is lezárni: tudom, hova jutottak végül azok a gonosz kisfiúk, és én nem akarok úgy járni. Tanárként is tapasztaltam, mennyire megjárják a hozzád hasonló srácok. Menj, láss világot. Olvass el egy könyvet. Legyél kedves valakihez. De ami a legfontosabb, világosodj meg: éppen elég gonoszság van a világban, és minden rendes embernek arra kell törekednie, hogy jobbá tegye, nem pedig még rosszabbá.

Remélem, az én gyerekeim is megtanulják, hogy túltegyék magukat az ostoba támadásokon és tisztelettel, méltósággal kezelik majd az embereket. Mindannyian megérdemeljük, még te is.

Üdvözlettel
egy büszke anyuka

 

 

 

Forrás

Szerencsére, ez a jelenség nem általános, ha átkattintanak erre a cikkünkre, láthatják, más családokban is csodálatos fotók születhetnek gyerekekről – negatív kommentek nélkül.
Akkor is, ha Down-kórosak, akkor is, ha nem. Gyerekek mindannyian, családjuk van és szüleik büszkék rájuk.

Ami pedig az anyukát illeti, blogján köszönte meg azt a rengeteg biztató és támogató üzenetet és kommentet, amelyet a dolog kapcsán kapott, és újabb fotókkal lepte meg netes közösségét; a posztra mintegy 270 komment élrkezett – a trollok egyelőre és szerencsére hallgatnak.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó