Óvoda

11 érdekesség a méhekről - Még Einstein is külön kiemelte a jelentőségüket!

A méhek 50 millió éve élnek a Földön. Ők a felelősek 250 000 növényfaj beporzásáért. Fontos időben megtanítani a gyerekeinknek, hogy méhek nélkül nincs élet, ezért nagyon kell vigyázni rájuk.

A méhek fő funkciója a beporzás, ezért nagyon fontosak az ökoszisztémák fenntartásában, mivel sok növényfajnak szüksége van a kis rovarokra a szaporodáshoz.
Az alábbiakban 11 érdekességet gyűjtöttünk össze, amit már óvodás, iskolás gyerekeinknek is el lehet kezdeni magyarázgatni.

1. Feltételezések szerint a háziméh eredetileg Indiából származik.

2. Einstein egyszer azt mondta, hogy ha kipusztulnának a méhek, az emberiség csak négy évvel élné túl az apró rovarok eltűnését. A beporzás hiánya miatt az ökoszisztémák ökológiai egyensúlya felborulna, a növényektől függő összes állatfaj kihalna.

3. Biológusok 10 és 100 millió közé becsülik a Földön élő fajok számát, közülük 1 milliónak adtak már nevet is.

4. Az összes faj 20 százaléka halhat ki a következő 30 évben.

5. A kis rovarok igen fontos részei a táplálékláncnak. Az elfogyasztott ételeink egy részét, a nektár és pollengyűjtést, a virágok beporzását, és természetesen a mézet is nekik köszönhetjük.

6. A világban tapasztalható tragikus méhállomány pusztulások Magyarországon szerencsére nem jellemzőek. A magyar méhcsaládok száma soha nem látott rekordmennyiséget ért el: megközelíti az 1,1 milliót, a húsz évvel ezelőtti 600 ezerhez képest.

7. A méhek tápláléka a nektár és virágpor. Ezt az idősebb dolgozók gyűjtik a virágzó növényekről. A nektárt a mézgyomorban, a virágport a hátsó lábukon található dús szőrzeten, a kosárkában szállítják.

8. A fiatal dolgozók életük egy szakaszában méhpempőt termelnek, és ezzel etetik az "anyát". A méhpempő tejszerű, és virágporból és nektárból készítik.

9. A méhanyák felismerhetők arról, hogy potrohuk túllóg a szárnyukon.

10. A méhek másként látják a színeket, de emellett látják a fény polarizáltságát is. Nyomon követik a Nap útját is az égen - mindezek lehetővé teszik számukra az égtájak pontos meghatározását.

11. A méhek mozgásos kommunikációját "táncnak" nevezik. Legismertebbek a helyet jelző táncok - ezekkel mondják el egymásnak a táplálékforrás, a víz vagy az új fészek helyét. A táncukkal centiméteres pontossággal képesek meghatározni egy adott helyet.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás