Óvoda

Óvodai etikett – 13+1 alapszabály

Végig gondoltátok már valaha, hogy milyen 8 órát tőletek távol, máshol, más szabályok között tölteni gyermeketeknek? Tudjátok, hogy mit várnak el Tőlük, miben térnek el az óvodai környezet adta szituációk, elvárások az otthonitól? Felkészítettétek Őket, magatokat arra, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a közösségi élethez, együttműködni, de akár nemet is mondani vagy megvédeni magukat. Lépésenként az önállóság útjára kell lépniük, íme 13+1 tipp a boldoguláshoz:

Lépésenként az önállóság útjára kell lépniük, íme 13+1 tipp a boldoguláshoz:

  1. Mutass példát, köszönj hangosan mindenkinek, érkezz pontosan, légy megértő, de mindig a gyereked érdekét védd és mellé állj! Amennyiben hibázott kizárólag négyszemközt beszéld meg vele.
  2. Ne vidd a gyereket náthásan, betegségre utaló jelekkel közösségbe, mert neki és másnak is rosszat teszel! A levert, csillogó szemű, kicsit taknyos gyerek általában egy- két nap múlva lázas beteg lesz és Őt követik a társai is, ha megfertőzi Őket! Légy tekintettel mások gyerekeire is!
  3. Tanítsd meg az alapvető higiénés dolgokra – használt zsebkendő a kukába való, WC használat után kezet mosunk, fésűt , törölközőt és fogápolási kellékeket nem osztjuk meg a társunkkal! Téli időszakban hasznos a váltócipő használatát is hangsúlyozni, továbbá a tiszta tornacucc is fontos szerepet játszik a higiénés szükségletek elsajátításában.
  4. Tanítsd meg rendet rakni a saját holmija között! – a ruha összehajtása, a benti és kinti ruha külön tétele, a cipők párosítása
  5. Közösség – ahol a játék közös, amennyiben oda beviszi a sajátját, azt mindenki használni fogja! Beszélgessünk a tulajdon, a csere és a lopás fogalmáról!ovodaiillem_peterpal
  6. Intimitás – illemhelyiséget „szemérmesen” kizárólag a cél érdekében használjuk! A testünkön lévő alsóruházat az intim testrészeket takarja, amihez nincs köze senkinek!  Ne mutogassuk magunkat! Ha bárki zaklatná, azonnal szóljon nekünk!

 

 

A cikk a felelosszulokiskolaja.hu-n. olvasható teljes terjedelmében.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás