Szülő- és gyereknevelés

11 fontos kérés, amit a gyereked szeretne tőled - csak nem biztos, hogy meg tudja fogalmazni

Ezeket kérné tőled a gyerek, ha meg tudná fogalmazni - vagy talán van, amivel már eléd is állt. 

1. “Úgy tanulok, téged figyelek. Legyél a példaképem!”

Régi tapasztalat, hogy a gyereket nem az érdekli, amit mondasz, hanem az, amit teszel. Magyarázhatod neki a végtelenségig, hogy ne hisztizzen, ha közben azt látja, hogy te magad is kiborulsz és hangosan kiabálsz vele. Mondani persze könnyebb, mint megélni, de érdemes tudatosítanod magadban, hogy a gyerek téged figyelve lesi el mire hogy reagáljon.

2. “Öleléssel és puszival nem fogsz elkényeztetni.”

Szeretettel nem lehet elkényeztetni senkit sem - sokkal inkább azzal, ha a szeretet helyett veszel vagy engedsz meg neki dolgokat. Az érzelmi biztonságban felnőtt gyerekek felnőve is képesek lesznek egészséges kapcsolatok kialakítására, míg azok, akik ezt a biztonságot nem kapják meg, később nagy eséllyel lesznek hajlamosak a féltékenykedésre, birtoklási vágyra, vagy épp menekülnek majd a szoros érzelmi viszonyok elől.

Épp ezért ne sajnáld kimutatni a gyerekeidnek az érzelmeidet, öleld és puszild meg őket minden nap sokszor!

3. “Lassan tanulok, mert még fejlődik az agyam. Kérlek, legyél velem türelmes!”

A legtöbb gyerek szeretne tanulni, de ez nem megy nekik egyik pillanatról a másikra. Tanuld meg a pozitív fegyelmezést, terelgesd őket kedves, türelmes hangon. Lehet, hogy tízszer elmondtál már neki egy dolgot, és ő még mindig nem sajátította el, de ez nem azt jelenti, hogy szófogadatlan vagy akaratos lenne - csak éppen még időre van szüksége. Fegyelmezni, terelgetni nagyon fontos egy gyereket, de lehetőleg úgy, hogy ez ne jelentsen egyet a büntetéssel.

4. “Bármi történjen, legyél ott nekem!”

Légy az a biztos bázis, akitől a gyerek el tud indulni, hogy felfedezze a világot, és akihez vissza tud térni. Ha tudja, hogy bármi is történjen, rád mindig számíthat, biztonságosan fog kötődni - először hozzád, utána a többi emberhez. A biztonságosan kötődő, érzelmileg rendben lévő gyerekkel pedig kevesebb a magatartásprobléma, ritkábbak köztük a mentális betegségek, és az iskolai teljesítményük is jobb.

5. “Beszélgess velem, ne csak beszélj hozzám!”

A beszélgetés kétoldalú kommunikációt jelent, amelyből mindkét fél nagyjából egyformán veszi ki a részét. Sajnos viszonylag kevés szülő képes erre - sokaknál a “beszélgetés” kimerül abban, hogy a gyereket oktatják, magyaráznak neki. Ha egészen kicsi korától figyelemmel meghallgatod a gyereket, és válaszolsz neki, később is szívesen fordul majd hozzád.

6. “Néha csak azt szeretném, hogy meghallgass, ítélkezés és leckéztetés nélkül.”

Ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek is szeretik, ha néha megnyílhatnak anélkül, hogy a másik kéretlen tanácsokkal látná el őket, vagy arról beszélne, az adott helyzetben mit kellett volna másképp csinálniuk. Sok szülő nem érti, miért nem szól hozzá a kamasz gyereke: egyszerűen azért, mert senki nem szeret olyan emberekkel beszélgetni, akik folyamatosan csak leckéztetik. Tanuld meg az értő hallgatást!

7. “Fogadd el, aki vagyok, és ne hasonlíts a többi gyerekhez!”

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyereke a lehető legtöbbet hozza ki magából - ami nagyon gyakran vezet ahhoz, hogy a többi gyerekhez hasonlítgatják őket. Ezt inkább kerüld!

8. “Engedd, hogy sokat legyek a levegőn!”

A gyerekek generációról generációra kevesebb időt töltenek a friss levegőn szabad játékkal, annak ellenére, hogy nincs az az irányított benti foglalkozás, vagy akár legózás, olvasás, ami ezt pótolná. Kinti játék közben fára mászhat, mezítláb gázolhat a fűben, megtapasztalhatja a homokot, kezébe veheti és megvizsgálhatja a köveket, fűszálakat, bogarakat - adj neki erre minél több lehetőséget!

9. “Olyan étellel etess, ami egészséges és finom is!”

A gyerek még nem tud magának bevásárolni és főzni, ezért arra kell hagyatkoznia, amit te teszel elé. Kísérletezz nyugodtan, próbálj meg olyan ételeket találni, amelyek nem csak egészségesek, hanem neki is ízlenek! Talán nem eszi meg a spenótot főzelék formájában, de ízlene neki tésztában, vagy nem rajong a vízben főtt zöldségekért, de sütőben ropogósra sütve máris finomabbnak találja őket. Ne az ízlését akard erőszakkal a magadéhoz szabni, mert annak könnyen lehet az a vége, hogy kamaszként chipsen és pizzán él, mivel azt hiszi, ami egészséges, az neki úgysem ízlik.

10. “Bízz bennem!”

Nem tragédia, ha néha hibázunk, és ez igaz a gyerekekre is. Engedd, hogy minél többször hozhasson döntéseket akkor is, ha ilyenkor néha elkerülhetetlenül hibázik. A veszélyes vagy másokat bántó dolgoktól persze igyekezz távol tartani, de ahol nem kockázatos, ott hadd próbálja ki magát. Ha pedig ilyenkor elesik - akár fizikai, akár lelki értelemben -, segíts neki talpra állni. Így felnőttként sem fogja maga alá gyűrni az alkalmankénti kudarc.

11. “Sokat jelent nekem, ha megdicsérsz.”

Tudjuk, hogy a dicséret szárnyakat ad, de azt sem mindegy, hogyan tesszük mindezt. Mindig az erőfeszítését dicsérd, ne a képességeit! Ha jó jegyet hoz, ne azt emeld ki, milyen okos, hanem azt, milyen sokat gyakorolt, hogy ezt elérje. Ezzel tudod a motivációját erősíteni.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás