Szülő- és gyereknevelés

7 izgalmas kirándulóhely, ami a következő családi úti cél is lehet!

Látványos óriásakváriumot, tudományos játszóházat, őslények világába kalauzoló geológiai tanösvényt, a legendák övezte "Palócföld csodáját" és dicső korokat hirdető várromokat is ajánljuk alábbi összeállításunkban, ahol a gyerekek számára szinte megelevenedik a magyar történelem, vagy éppen pazar kilátás nyílik a lélegzetelállítóan szép tájra. Tartsatok velünk, mert ha nem tévedünk, az alábbi kirándulási helyszínek a következő családi élményeitek célpontjai lehetnek.

1# Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

Távolság Budapesttől: 136 kilométer
Weboldal: https://tiszataviokocentrum.hu/


Fotó: Kölöknet archív

Kezdésnek máris egy különleges természetközeli élményt ajánlunk, ami garantáltan lenyűgözi a gyerekeket! A több mint 7 hektáros szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező Tájház, halászskanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetünk a 19. század világába.
Az Ökocentrum kikötője közvetlen összeköttetést teremt a Tisza-tóval, kiinduló pontja a GPS navigációval támogatott vízi túráknak és kishajós kirándulásoknak. Fenti fotó az ökocentrum óriásakváriumát mutatja.

2# Ipolytarnóci Ősmaradványok

Távolság Budapesttől: 138 kilométer
Weboldal: https://www.osmaradvanyok.hu/


Forrás: YouTube

Kihagyhatatlan családi élményt ajánlunk! Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen egy 17 millió éves időutazásra csábítják a családokat. Az akadálymentesített, 800 m hosszú körút utcai cipőben, esős időben is bonyodalom nélkül bejárható. A nagycsarnok kiállítása világszínvonalú, a terület ősmaradványai mellett az egyéb európai és magyar lábnyomos lelőhelyek ismertetésére is kitér. Az egykori vegetációt egy ősnövénysarok rekonstrukciója teszi szemléletessé, a lábnyomok alapján rekonstruált állatok pedig háromdimenziós mozizás segítségével elevenednek meg.

3# Fehérkő vára, Kereki

Távolság Budapesttől: 124 kilométer
Itt írtunk róla bővebben: Szuperkönnyű túra gyerekkel, izgalmas várrom pazar kilátással


Fotó: Kölöknet / Fodor Cini

Fehérkő várának meglátogatását egy fél napos programra tervezhetjük, de akár egész napos családi program is kikerekíthető belőle, ugyanis a várhoz egészen közel esik a Kereki Dínó park. A romvár egész évben látogatható, de csak száraz időben ajánljuk, a dínó park nyitva tartására azonban ügyelni kell. Nem mellesleg az erdővel körbekarolt vár Somogy vármegye csodálatos környezetében rejtőzik, ami rengeteg további kirándulási és kikapcsolódási lehetőséget kínál.

4# Drégely vára, Drégelypalánk

Távolság Budapesttől: 80 kilométer
Itt írtunk róla bővebben: Börzsöny csodálatos erdei rejtegetik múltunk egyik legdicsőbb, legendák és titkok övezte várát


Fotó: Kölöknet / Fodor Cini

A vár meglátogatását azoknak a természetkedvelő családoknak ajánljuk elsősorban, akik nagyon szeretnek az erdőben túrázni, ugyanis a várhoz feljutni, csak gyalogosan lehet. Drégelypalánkról megközelítve rövidebb, Nagyoroszi felől hosszabb túraútvonalon jutunk el a műemlékhez – mi már mind a két túraútvonalat bejártuk, gyerekekkel az előbbit érdemes választani. A csodálatos, érintetlen erdei környezetben található Drégely vára több, mint várrom. A börzsönyi oromról nem csak a kilátás lélegzetelállítóan szép, hanem a vár tiszteletre méltó történelme is csendre inti magába mélyülő látogatót.

5# Morgó-gödör, a "Palóc geocsoda", Nemti község

Távolság Budapesttől: 105 kilométer
Itt írtunk róla bővebben: 6 vadregényes szurdok, ha kalandos és emlékezetes családi kirándulásra vágysz


Fotó: Kölöknet / Földi Tímea

Nemti közelében található Palócföld egyik csodája: a Morgó-gödör. A hasadék ugyan csak 50-60 méter hosszan húzódik, de a látványában megmerítkezni minden időt és fáradtságot megér. A Morgó-gödör hatalmas falain túl kisebb, a természet alkotta, érdekes alakzatú sziklaformációra is bukkanhatunk. Az itt található Kőleány szikláról a falubeliek úgy tartják, hogy egy valaha élt leány éppen apjának vitt ebédet, de útközben megéhezett, és maga ette meg az ételt. A leány letagadta tettét, és az apjának azt hazudta: "Változzak kővé, ha ez nem igaz". És a leány kővé változott...

6# Futura Élményközpont, Mosonmagyaróvár

Távolság Budapesttől: 162 kilométer
Weboldal: https://www.futuramoson.hu/
Itt írtunk róla bővebben: Interaktív élmények Magyarország legnagyobb tudományos játszóházában!

Fotó: Futura Élményközpont

A négy szintes tudományos játszóházban az óvódásoktól a középiskolásokig minden gyerek talál magának érdekes és tartalmas szórakozást. A kicsik nagyon szeretik az okos homokozót, a nagyobbak pedig az 5D vetítést, a Tesla transzformátort, a csillagászati előadást vagy a szabadulószobát. A Szigetköz növény- és állatvilágát is felfedezhetjük, ha ellátogatunk az élményközpontba. A játszóház után a családi élményvadászat a mosonmagyaróvári vár meglátogatásával tovább fűzhető.

7# Robirtok Élményközpont, Kosd

Távolság Budapesttől: 45 kilométer
Weboldal: https://robirtok.hu/
Itt írtunk róla bővebben: Új állatkert nyílt Budapesthez közel, ahol a falusi élet kellős közepébe csöppenhetünk

A birtok és a festői szépségű környezetének felkeresésére érdemes egy teljes napot rászánni, hogy legyen idő gyerekeinkkel közösen kipróbálni az összes állati jó programot: állatsimogatást, etetést, tehénfejést, lovaglást, lovaskocsikázást, traktorozást, szalmaugrálót, alpaka sétáltatást és a sok más izgalmas mókát.

Nyitókép: Kölöknet

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás