Szülő- és gyereknevelés

A borsmenta csodákra képes, csak fogyasztani kellene! Mikortól adhatjuk gyerekeknek? Orvos válaszol!

A borsmenta a legrégebb óta termesztett gyógynövények egyike, külsőleg és belsőleg is használható. Mire jó a borsmenta? Hogyan használjuk a gyógynövényt? Mikortól adhatjuk gyerekeknek? Szakértőt kérdeztünk.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2024-ben a borsmentát választotta az év gyógynövényének.

A borsmenta (másnéven borsos menta, latinul Mentha piperita) évelő, Európában és Észak-Amerikában is termesztett növény, amelynek levelét és illóolaját használják a gyógyászatban. Jelentőségét mutatja, hogy a legrégebben termesztett gyógynövények egyike.

Borsmenta tea, borsmentaolaj

A borsmenta leveléből készült teát és illóolajat a népi gyógyászatban epe- és bélpanaszok, illetve megfázásos tünetek enyhítésére alkalmazzák, külsőleg pedig bőrviszketés és fájdalom csillapítására használják. 

A borsmentaolaj számos klinikai vizsgálat szerint hatásosan enyhíti az emésztési panaszokat, ami elsősorban görcsoldó hatásával függ össze. Epehajtó hatását is vizsgálatok bizonyítják. Megfázás esetén köptetőként alkalmazzák. Az illóolajat, illetve a belőle nyert mentolt antibakteriális, hűsítő és enyhe helyi érzéstelenítő hatása révén külsőleg is használják pl. csípések, kiütések esetén. A kezelt terület vérkeringésének fokozásával enyhíti az ízületi- és izomfájdalmat.

Hány éves kortól javasolt gyerekeknek?

Dr. Csupor Dezső a Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Klinikai Gyógyszerészeti Intézet egyetemi tanára a Kölöknet kérdésére elmondta:

   A borsmenta tea fogyasztása 4 év alatti gyermekeknek nem javasolt, mert biztonságossága nem kellően alátámasztott.
Borsmentaolaj esetén ennél nagyobb odafigyelés szükséges, mert az olaj, amely nagy koncentrációban tartalmaz mentolt, gyermekeknél légúti görcsöt okozhat. Emiatt borsmentaolajat 3 éves kor alatt sem arcon, sem orrkenőcsben, sem a mellkasra kenhető kenőcsben nem szabad alkalmazni.

Az MGyT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Forrás: Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság
Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás