Szülő- és gyereknevelés

A hétköznapi hősök köztünk élnek, ANGYALOM DÍJ - Elismerés a hős szülőknek

A hétköznapi hősök köztünk élnek, számukra az élet más, nehezebb utat jelölt ki, mégsem ismerjük őket.  Ganyi Károly, ismertebb nevén Üvegfiú, a Tégy jót Alapítvány kuratóriumi elnöke, édesanyja emlékére álmodta meg és hívta életre az Angyalom-díjat, melyben szeretné felhívni a figyelmet azokra a szülőkre, akik fáradtságot nem ismerve, elszigetelődve a társadalomtól fogyatékkal élő gyermekeikért küzdenek.

2020. augusztus 15-én, Budapesten zajlott a Tégy Jót Alapítvány első Angyalom díjátadó gálája dr. Áder János köztársasági elnök fővédnökségével. Erky Tibor, a díjátadó gála házigazdájaként nyitotta meg az eseményt, majd Ganyi Károly köszöntötte a vendégeket és díjazottakat. A köszöntő után Gondi Helén és a rendezvény kedvéért összeállt csapata Berki Artúr és Berki Dávid kíséretével színvonalas dalokat adtak elő. Az utolsó szám elhangzása előtt Helén meglepetés díjat adott át idősebb Ganyi Károlynak szülői munkájának elismeréséért. Szem nem maradt szárazon, miközben Károly bácsi felmutatta a díjat, majd fiához fordult megköszönni ajándékát. Miután kicsit megnyugodott a közönség, Oláh Patrik hegedűművész és Lakatos György tanítványának muzsikájától volt hangos a díszterem. A zeneszó elhallgatása után egy csodás verset mondott fel Nicula Zsuzsanna jelölt Angyali tanítóm címmel, majd Szlabik Erik énekes lépett a vendégek elé egy olyan dallal, melynek szövegét Ganyi Károly írta, és őt kérte meg, hogy énekelje fel. Pár pillanattal később elindult a kivetítőn a klip, melyben felhangzott az Angyalom című szám. A videoklip különlegessége, hogy az Angyalom díj jelöltjeivel közösen készült és az életük vidám, ámde nehéz pillanatait mutatták meg gyermekeikkel közösen. A teremben mindenki szeme könnybe lábadt nézve a kivetítőt és hallgatva a dal szívhez szóló szövegét. Szlabik Erik még pár dalt elénekelt, majd Nicula Zsuzsanna felolvasásában elhangzott az Anya című prózai vers.

Elérkezett a díjak átadásának pillanata, Ganyi Károly 1-1 rövid bemutatkozóval szólította az édesanyákat, majd adta át részükre díjaikat. Károly nem feledkezett meg életében a másik legfontosabb személyről, testvéréről, Ágnesről sem. Fontosnak tartotta elismerni Krizsán Alíz munkásságát is, aki nagy segítségre van a beteg gyermekek speciális segédeszközeinek beszerzésében. A megindító pillanatok után Sárközi Lajos és zenekara lépett fel, majd a Sánta Andrea és zongora kísérője zárta a díjátadót. A rendezvény végén pedig díszebéddel várták a vendégeket.

A gálaműsort követően megkerestük Ganyi Károlyt, hogy ossza meg velünk gondolatait, érzéseit az Angyalom díjátadóról:

"Az Angyalom díjat tavaly elhunyt édesanyám emlékére hoztam létre azoknak a szülőknek az elismeréséért, akik fogyatékkal élő gyermeküket ápolják otthon. A beteg gyermekek gondozása miatt kiszorulnak a társadalomból, hiszen számukra teljesen beszűkül a világ. A szülők, mikor beteg gyermekük megszületett vagy később derült ki, hogy az, egy gyász folyamaton mentek keresztül, hiszen korábban voltak álmaik, céljaik, amiről le kellett mondaniuk, hogy ápolhassák, amíg szükséges. Szerettem volna felhívni a figyelmet rájuk, hogy gyermekeik érdekében milyen csodás és embert próbáló munkát végeznek nap, mint nap.

Azt gondolom a gálaműsor úgy volt jó, ahogy lezajlott. Sok ígéretet kaptunk, hogy támogatják a rendezvényt, de sajnos nem sok minden valósult meg ebből. Szerettem volna, ha a családok tudják, hogy nem rosszabb szülők ők, mint az én szüleim, sőt, ugyanannyira csodásak.

Amikor elkezdtem szervezni a díjat, fontosnak tartottam lehetőséget adni olyan családoknak is a nevezésre, akik teljesen elszigetelődnek a társadalomtól. Én is jelöltem a díjra családokat, de kb. 35-40 személyt került be első körben, majd szavazásra bocsátottuk. Az indulók közül 10 család került kiválasztásra, mert kellett valamilyen szűrő. Ez nem jelenti azt, hogy bárki is kevesebb lenne a másiknál. Amikor meglett az első 3 szülő, akkor jött a Covid és halasztódott a nyertes kihirdetése. A gálán az édesapámat és testvéremet is díjaztuk, ami meglepetés volt számukra, hiszem számomra ők a valódi angyalok, mióta anyukám meghalt.

Szeretnénk hagyományt teremteni az Angyalom díjátadásából, amihez remélem még több támogatót találunk jövőre. Itt is szeretném elmondani, hogy tudják a családok, ebben a helyzetben nincs olyan, hogy nyertes, hiszen mindenki megérdemelné a díjat, mert csodálatosak."

Az Angyalom díj valójában minden szülőnek jár, aki otthonában, erőt nem ismerve gondozza gyermekét, de a közönség kiválasztott 1 győztest, Balázsi Ancsa személyében. Ancsával az esemény után beszélgettünk családja életéről és arról, hogyan került kapcsolatba a Tégy jót Alapítvánnyal:

"A kislányom Jázmin most lesz 11 éves és 5 hetes korában derült ki, hogy agyhártyagyulladása van. Nem produkálta a betegség tüneteit, először hőemelkedése volt és sokat sírt. Mikor kórházba kerültünk 40 fokos láza volt, leállt a légzése, így egyből lélegeztető gépre került. Az életünk gyökeresen átalakult, senki nem mondott semmit, hogy merre menjünk, több hónapot töltöttünk a kórházban. A legnagyobb változás az életünkben akkor volt, mikor döntenünk kellett-, hiszen 1 fizetés kiesett-, hogy fenntartjuk magunkat vagy Jázmin fejlesztését finanszírozzuk, így visszaköltöztünk a szüleimhez és azóta is ott élünk. Miután a kórházból hazajöttünk, párommal elkezdtük felkutatni, hogy hol és milyen fejlesztéseket kaphat, így kerültünk Dévény tornára is. Jázmin teljes ellátásra szorul, az állapota folyamatos ápolást fog igényelni. Speciális iskolába jár, ahol heti 3-4 napot vagyunk és többféle fejlesztést kap.

A Tégy jót Alapítvány előtt egy Cofidis-es pályázaton vettem részt és egy új autót szerettem volna a kislányomnak. Kiválasztottak és a Facebookon megszavaztattak minket, benne voltunk a 10 legjobb között. Ott írt ránk Ganyi Karcsi, ha mégse jönne össze a pályázat, akkor ő szívesen segít az Alapítványon keresztül. Ennek már 4 éve, azóta valódi barátság alakult ki közöttünk. Az Angyalom díjra anyukámék neveztek be, én nem akartam ezt a díjat, mert nem emiatt viselem gondját Jázminnak. Mikor a klipforgatás miatt Karcsiéknál voltunk, kaptam egy könyvet tőle, amit ő írt, Az üvegfiú címmel. A könyvet 2 nap alatt kiolvastam, melyben részletesen leírta, hogy a szülei hogyan harcoltak érte. Ez a könyv megváltoztatta a véleményem a nevezésről. Úgy gondolom minden szülő megérdemli a díjat, aki beteg gyermeket nevel."

Az Angyalom dal pedig szóljon MINDEN édesanyának:

A cikk forrása: mesefilmjatekok.hu

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás