Szülő- és gyereknevelés

Híd a generációk között –"A lányom mindent másként csinál az unoka körül"

Mit tanácsol a pszichológus?

A Híd a generációk között elnevezésű videós sorozatunk ezúttal arra a nagyon gyakori családi konfliktushelyzetre tér ki, amit talán a leggyakrabban hallunk újdonsült nagyszülőktől; arra, amikor egy nagymama vagy anyós arról számol be, hogy lánya vagy menye gyermeknevelési módszerei bizony merőben eltérnek az általa tanult és bevált(nak hitt) nevelési praktikáktól.

Egy idős, két gyermekes, hét unokás nagymama Horváth Ida mediátor szakértőnknek mesélte egy alkalommal, hogy egyre nehezebben viseli saját lánya eltérő gyermeknevelési módszereit, még pontosabban azt, hogy a lánya mindent másként, jobban akar csinálni, mint ő annak idején. A gazdag élettapasztalattal bíró asszony még abban is elbizonytalanodott, hogy egyáltalán jó szülő volt-e valaha, ha a lánya ennyire más szülő szeretne lenni.

Az eset nem egyedi. Sok fiatal szülő szájából hallani a kritikának is vehető megjegyzést:

   Na, én biztosan nem fogom úgy nevelni a gyerekemet, mint ahogyan engem neveltek,

és megpróbál a saját feje után menni. A kérdés csupán az, hogy vajon összejön-e neki.

A Kölöknet szakértői, Horváth Ida mediátor és Horváth Magdolna családterapeuta többek között erről beszélgettek a Híd a generációk között elnevezésű interjúsorozat negyedik részében. A korábbi részekben a szakemberek már érintették a mai generációk megváltozott viszonyrendszerét, esett szó az unoka fegyvernemként való használatáról, ahogyan a családi szerepzavarokról is.

Azonosulás és ellenazonosulás a szülői mintával

Horváth Magdolna családterapeuta a lenti rövid videóban elmagyarázza, hogy amikor szülővé válunk, akkor elsősorban azt a mintát hozzuk magunkkal, amit a korábbi családunkban megéltünk. Ebből a családból hozhatunk akár rossz tapasztalatokat, sérelmeket is, amelyek azt mondatják velünk, hogy ”mi biztosan mindent másképpen akarunk csinálni„. Főképpen a kritikusabb pillanatokban, veszekedések közben halljuk meg saját szánkból azokat a mondatokat, amiket a szüleink mondtak nekünk annak idején, amiket talán még utáltunk is, vagy azokat a megoldásokat erőltetjük a gyerekeinkre, amelyeket a szüleinktől tanultunk el. Ilyenkor szaknyelven szólva, azonosulunk a szülői mintával. Ezek a problémamegoldási készletek zsigerből jönnek, amin szerencsére lehet változtatni.

„A lányom mindent másként csinál” (videó)

Arról, hogy mire érdemes ilyen helyzetekben vigyázni, mit érdemes kerülni, illetve mi történik olyan esetekben, amikor a másik szülőfél a mienkétől merőben eltérő mintát hoz egy-egy családi konfliktus kezelésére vagy helyzet megoldására – kiderül az alábbi ötperces videóból.

Fotók: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás