Szülő- és gyereknevelés

Agyhalott az a 16 éves diáklány, akit az iráni erkölcsrendészet vert meg brutálisan

Agyhalott az a 16 éves diáklány, akit az iráni erkölcsrendészet vert meg brutálisan

A 16 éves lányt vasárnap szállították kórházba, miután a teheráni metróban elvesztette az eszméletét állítólag az erkölcsrendészet által elkövetett támadás következtében.

Bahman Gravand, Armita édesapja a következőket mondta a Hengaw Organization for Human Rights kurd emberi jogi szervezetnek: "Armita orvosai közölték velünk, hogy a lányom agya leállt, és semmit sem tehetünk, nincs remény a túlélésre". Armita apja bár nem használta az "agyhalál" kifejezést, de elismerte, hogy Armita fizikai állapota az első nap óta nem változott, és az orvosok nem bíznak a lány felépülésében.

Nem viselte a fejkendőt a 16 éves diáklány

Az Ebrahim Raisi elnökkel szemben álló sajtóorgánumok arról számolnak be, hogy a lányt az erkölcsrendészet emberei támadták meg, mert nem viselte megfelelően a hidzsábot (fejkendőt), amely Iránban kötelező a nők számára. Az "IranWire" elnevezésű honlap arról számol be, hogy néhány szemtanú látta a támadást, és elmondták, hogy Armitát és két másik lányt megállítottak a rendőrök a Shohada metróállomáson, és felszólították őket, hogy viseljék a fátylat. Szóbeli szóváltást követően az egyik rendőr meglökte a lányt, aki ezután a földre esett és eszméletét vesztette.

Az Iszlám Köztársaság hatóságai tagadták az esetet, és azt állították, hogy a lány a vérnyomáscsökkenés miatt ájult el. Az Irna állami hírügynökség közzétett egy videót a metró belső felvételéről, amelyen látható, ahogy az eszméletlen lányt kiviszik a kocsiból. Masoud Darshti, a metró vezérigazgatója közleményében elmondta: nem volt szóbeli vagy fizikai konfliktus az utasok között. 

Az eset több mint egy évvel a 22 éves Mahsa Amini őrizetben bekövetkezett halála után történt, akit a fátyol nem megfelelő viselése miatt tartóztattak le. Amini halála hónapokig tartó kormányellenes tüntetéseket váltott ki, amelyek során több mint 500 embert öltek meg és több ezer embert tartóztattak le.

Forrás: Külföld
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás