Szülő- és gyereknevelés

Amikor nem azért hoz rossz jegyet, mert buta, hanem mert beteg a gyerek: 7 jel, hogy ADHD-val küzd

Az ADHD - figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar - jeleiről dr. Bohács Krisztina PhD, a Gem Tanulási központ szakmai vezetője beszél a femina.hu oldalán. 

ADHD-s gyerek, figyelemzavar, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar,

Október az ADHD - A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar - tudatosításának hónapja volt. Mi az ADHD, és hogyan lehet felismerni? Dr. Bohács Krisztina PhD, a Gem Tanulási Központ szakmai vezetője járja körbe a hiperaktivitás és a figyelemzavar problémáit.

Mi az ADHD, és hogyan lehet felismerni?

- Az ADHD tulajdonképpen a kontroll, az önszabályozás problémája. Hátterében agyi elváltozás áll, mely a prefrontális lebenyt - agyunk elülső részét érinti. Az ADHD-s emberek agyában a kémiai-biológiai folyamatok eltérően játszódnak le, ezért gyakran túlreagálnak helyzeteket, erős érzelmi kitöréseket élnek meg, vagy éppen ellenkezőleg: nagyon enyhe érzelmi reakciót adnak bizonyos helyzetekre. Az ADHD felismerése trükkös lehet, mert sokféle tünetcsoport egy-egy tünete lehet jelen az egyes érintetteknél. Nincs két egyforma ADHD-s ember - kezdi dr. Bohács Krisztina PhD.

Mik ezek a tünetek, és hogy lehet biztos diagnózist kapni?

- Az ADHD-n belül elkülöníthetünk figyelemhiánnyal és hiperaktivitással-impulzivitással kapcsolatos tüneteket. Természetesen a két tünet kombinációi is jelen lehetnek egy adott személynél. A figyelemhiányos gyermekre jellemző egyfajta álmodozás, elkalandozás. Ezek a gyermekek nehezen követik a közös órai munkát, belekezdenek egy feladatba, de egyszer csak azon kapják magukat, hogy már nem is a feladattal foglalkoznak. Nehezíti a diagnózist, hogy ez a viselkedés nem zavarja a csoport munkáját, a többiek feladatmegoldását, ezért a környezet sok esetben nem figyel fel a problémára. A hiperaktivitás, impulzivitás tünetegyüttese talán szembetűnőbb a szülők és a pedagógusok számára. A hiperaktivitással küzdő gyermekre jellemzőek a dührohamok, egyfajta izgágaság, túlmozgás, heves érzelmi reakciók és akár agresszív viselkedés is. A biztos diagnózishoz megfelelő mérési eszközök, tesztek szükségesek.

A cikk teljes egészében a femina.hu oldalán olvasható. 
Nyitókép: GettyImages.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás