Szülő- és gyereknevelés

Amit a kamaszodó fiadért szülőként tehetsz

Ha van olyan időszak, amikor a fiadnak szüksége van a támogatásodra, akkor az 10-14 éves korában van! Ebben az időszakban, lehet, hogy kicsit eltávolodik tőled a fiad. Lehet, hogy azt mondja, hogy ő már felnőtt, már készen áll az életre és már szüksége van nagyobb szabadságra.

Amit a kamaszodó fiadért szülőként tehetsz

Bezzeg a fiad barátai

Előfordulhat, hogy a barátait emlegeti, akik sokkal több dolgot megtehetnek, mint ő. Ők játszhatnak olyan játékokkal, amiket te nem engedsz meg a fiadnak. Elmehetnek egyedül olyan helyekre, ahova te még nem engeded el a fiadat. Nekik nem kell olyan korán hazaérniük, mint a fiadnak. Ők már most megkaptak olyan kütyüket, motort, amit te majd csak pár év múlva akarsz megengedni, megvenni a gyermekednek. Természetesen azt akarja éreztetni veled a fiad, hogy te mennyire gáz szülő vagy, mert te nem vagy elég modern, mivel te nem engeded meg, nem veszed meg ezeket a dolgokat neki.

A te fiadat te ismered!

Sok szülő, amikor eléri ezt az időszakot próbál egy kicsit visszább húzódni a gyereke életéből. Lehet, hogy ez az új periódus egy kicsit kínos is, vagy talán csak a szülők elfoglaltabbak. Az is lehet, hogy már kezd egy kicsit elegük lenni a fiukkal folytatott napi vitákból. Akármi is a helyzet nálad, tartsd szem előtt, hogy túl nagy szabadságot adni ebben a korban még korai és veszélyes lehet. Évről évre mindig egy kicsit többet engedni, ez rendben van, de apró lépésekkel haladj, ne engedd el egyik pillanatról a másikra!

Persze lehet, hogy az alapelveket és erkölcsi normákat megtanítottad a gyerekeidnek fiatalabb korukban, de most jött el az ideje, hogy a gyakorlatban is kipróbálják, hogy tudják alkalmazni ezeket. Úgyhogy még ha úgy is tűnik, hogy más szülők sokkal megengedőbbek a gyerekeikkel, ne engedj a nyomásnak, hogy te is így tegyél. Jobban ismered a fiad, mint bárki más és el tudod dönteni, hogy mikor jön el ennek az ideje.

Ebben a korban a fejlődést és érettséget tekintve is nagy a szórás a gyerekek között. Lehet olyan hatodikosod, aki még mindig negyedikesnek tűnik, vagy lehet olyan nyolcadikosod, aki úgy néz ki és úgy is viselkedik, mint egy tizenegyedikes. Ekkor még a fejlődési folyamat nagyon különbözhet két gyerek között.

Talán ez a legnagyobb feladatod ezekben az években, hogy megállapítsd, a te fiad hol tart a fejlődésben. Te fogod tudni a legjobban, hol tart a fiad fizikailag, és persze szellemileg. Ez határozza meg, hogy hogyan folytatod a nevelését, nem az, hogy a barátai mit csinálnak, a barátainak mit engednek meg a szüleik.

Természetesen vannak olyan gyerekek ebben a korosztályban, akik nagyon érettek és önállóak. Ezeknek a srácoknak meg kell adni az esélyt, hogy ezt bizonyítsák.

Mások hogy csinálják?

Ha például a gyerek szeretne egy kismotort. A szülei eredetileg azt mondták, hogy leghamarabb 14 éves korában kaphat egyet. Elmondták neki, hogy a teljesítményén fog múlni, hogy kaphat-e motort, mivel a legtöbb 14 éves még nem elég érett rá, de kap egy esélyt.
A gyerek 14 lett és a szülők nemet mondtak.
Nem azért, mert rossz gyerek lenne, de volt még pár dolog, amiben többet vártak el a szülők. Ez a beígért motor tökéletes lehetőség lett arra, hogy ezt az érettségi folyamatot felgyorsítsa.

Emlékeztették, hogy a motor érettséghez, nem pedig korhoz van kötve. A következőket várták el a szülők a gyermeküktől:
Házimunka elvégzése külön felszólítás nélkül.
Vigyázni a dolgaidra és nem elveszíteni vagy eltörni azokat
Így tehát – magyarázták neki -, ha tizennégy vagy és mindez már megy, akkor valószínűleg készen állsz rá, hogy kapj egy motort.
Azonban ha tizennégy évesen még mindig rendszeresen verekszel az öcséddel, vagy elfelejted kivinni a kukát, vagy minden második héten elvesztesz egy tornazsákot, akkor nincs motor…

Amire minden kiskamasznak a legnagyobb szüksége van a szüleitől (anyától is, apától is!):

1. Feltétel nélküli szeretet és rengeteg támogatás
2. Felügyelet; egyre kevesebb, de csak fokozatosan növekedő szabadsággal
3. Segítség a barátokhoz! Találkozz a barátaival és ismerd meg őket is.
4. Önuralom. Beszélj róla. Mi is az pontosan? Hogy működik?
5. Rendszeres kommunikáció. Beszélgess vele arról, hogy milyen felnőni! A kamaszkorról, a döntésekről, a lányokról, a kortársairól és arról, hogy milyen az, amikor őket akarja követni, ahelyett, hogy rád hallgatna.
6. Mozgás!! A fiad tele van felgyülemlett energiával, stresszel és hormonokkal. Ha minden egyes nap mozog, az sokat fog segíteni a testi és a lelki fejlődésben is.
7. Nevetés. Nevess vele! (Nem rajta!)
8. Ölelés és érintés Anyától ÉS Apától – erre mindkettőtöktől szüksége van.
9. Egészséges táplálkozás. Egy tizenéves már megérti, hogy amit eszik, az nagyban befolyásolja az egészségét, a pattanásait, sőt, még a hangulatát is. Legyen otthon egészséges étel és segíts neki egészséges ételeket választani, mikor nincs otthon!
10. Megbízható, jó helyek, ahol lóghat. A tinédzserek nagyon szeretnének beilleszkedni egy közösségbe és máshol is tölteni az időt, nem otthon. Találj – vagy segíts neki találni – egy jó csoportot, sportcsapatot vagy klubot! Ne csak az utcán lógjon, segítsd, hogy kapcsolatot alakíthasson ki jó emberekkel, jó helyeken!

 

A cikk forrása: sracnevelede.home.blog

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás