Szülő- és gyereknevelés

Az apák elképesztő hatással vannak a gyermekük intelligenciájára – Tudomány

Az édesapák szerepe a gyermek fejlődésében régóta elismert. Azonban az elmúlt években egyre több kutatás tárja fel, hogy az apáknak milyen átfogó hatásuk van a gyermek kognitív fejlődésére.

Hogyan befolyásolják az apák a gyermek értelmét?

Kognitív stimuláció: Az apák általában aktívabban játszanak a gyermekeikkel, mint az anyák, és ez a fajta fizikai és verbális interakció serkenti a kognitív fejlődést.

Emocionális támogatás: Az apák támogatása és bátorítása segíthet a gyermekeknek abban, hogy magabiztosabbak legyenek a tanulásban és a kockázatvállalásban.

Példamutatás: Az apák viselkedése és értékei fontos példát mutatnak a gyermekeknek, és befolyásolják a gondolkodásmódjukat és a döntéseiket.

Tanulás ösztönzése: Azok az apák, akik aktívan részt vesznek a gyermekük oktatásában, tudásvágyra ösztönzik őket.

Tanulmányok édesapák pozitív hatásairól

Egy 1950-es években kezdődött kutatás negyven éven keresztül követte egyes családok életét. Azt tapasztalták, hogy azok a gyerekek, akiknek az apjuk jelen volt, és tevékenyen részt vett az életükben, már öt hónapos korban kevésbé féltek az idegenektől, egy éves korukban pedig kevesebbet sírtak, ha idegenre hagyták őket. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy az apák pozitív hatása hosszú távon megmarad. Ezek a gyerekek empatikusabb, elnézőbb, megértőbb felnőttekké váltak. Szorosabb társas kapcsolatokkal rendelkeztek, vagyis hosszabb és boldogabb házasságban éltek, erős baráti körük volt.
 
Egy másik pszichológiai kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az apák olyan módon tudnak hatni a gyerekeik kortárs kapcsolataira, iskolai előmenetelére, ahogy az anyák nem. Természetesen az anyák szerepe is óriási a gyerekek nevelésében, de egy apa pozitív jelenléte, fejlesztő hatása sokkal erőteljesebb, mint azt korábban gondoltuk.

A kutatások azt is sugallják, hogy az apák szerepe a gyermek érzelmi fejlődésében is fontos. Azok a gyerekek, akiknek erős a kapcsolatuk az édesapjukkal, kevésbé hajlamosak a depresszióra és a szorongásra.

Mit tehetnek az apák gyermekük értelmének fejlesztéséért?

    • Az apuka töltsön minőségi időt a gyermekével, játsszon vele és olvasson neki mesét.
    • Vegyen aktívan részt gyermeke oktatásában, segítsen neki a házi feladataiban, és bátorítsa a tanulásra.
    • Legyen jó példa a gyermekének, mutasson neki pozitív értékeket és viselkedést.
    • Támogassa a gyermekét érzelmileg, és segítsen neki megbirkózni a nehézségekkel.

Az édesapák szerepe a gyermek fejlődésében tehát felbecsülhetetlen! Még nagyon sok férfiban él az a kép, hogy az apa feladata a család fenntartása. Éppen ezért rengeteget dolgoznak, és a gyerekek ellátását meghagyják az anyának, pedig a fenti vizsgálatokból látszik, hogy az apának mennyire nagyon fontos szerepe van a gyerekei fejlődésében.

Elérhetőnek lenni a gyermekek számára

A GEM Tanulási Központ szakemberei az édesapákat ugyanúgy bevonják a gyerekek körüli fejlesztési folyamatokba, legyen szó konzultációról vagy Gibson-teszt eredményekről, ragaszkodnak ahhoz, hogy az apa is jelen legyen. Ennek két oka is van, az egyik az édesanya tehermentesítése, a másik pedig az, hogy maximális szülői bevonódottságot szeretnének elérni, hiszen ha a gyermek azt látja, hogy mindkét szülő komolyan veszi a programot, ez jó hatással lesz az önbizalmára és a motivációjára is.

Jó apának lenni azt jelenti, hogy elérhető vagyok a gyerekem számára. Ha szól hozzám, meghallom és meghallgatom. Még akkor is, ha lassan és huszadszorra mondja el ugyanazt. Jó apának lenni nem csak az anyagi szükségletek kielégítéséből áll, hanem abból is, hogy ott legyünk napi szinten, és biztosítsuk a soha véget nem érő, mindig változó fizikai és érzelmi szükségletek kielégítését. Ez az igazán szép kihívás! De amelyik apa ebben állja a sarat, olyan kapcsolatot alakíthat ki a gyerekével, ami mindkettőjük számára fantasztikus érzéseket hoz.

Fotó: 123rt

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás