Szülő- és gyereknevelés

Az autizmus világnapja – 2022. április 2.

2022. április 2. - Az autizmus világnapja. 2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozatában döntött, hogy április 2-a az Autizmus Világnapja azért, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. A nemzetközi statisztikák szerint az autizmus spektrum zavar előfordulásának gyakorisága dinamikusan nő, a legfrissebb adatok szerint a gyermekek körében közelít a 2%-hoz. Az óvodákban és az iskolákban ma már kb. minden 3. osztályteremben ül egy gyermek, akinek a mindennapjait az autizmus befolyásolja.


Idén is kékben ragyog a Szabadság-szobor minden autista társunkért és a hétköznapjaikat támogató, segítő családokért, szakemberekért! Napjainkban már aligha találunk olyan gyermeket, vagy felnőttet, aki ne találkozott volna személyesen autista személlyel. Várakozhatunk közösen az orvosnál, állhatunk együtt a sorban a boltban, lehet a gyermekünk osztálytársa, vagy akár a munkatársunk is valaki, akinek a mindennapjait meghatározza az autizmus spektrum zavar. Április 2-án és az azt követő napokban, hetekben a világ minden táján kékbe borulnak ikonikus épületek, híres természeti képződmények. Magyarország is csatlakozik a Ragyogj kéken! figyelemfelkeltő kampányhoz. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és tagszervezetei országszerte több mint 60 rendezvénnyel hívják fel a figyelmet az autista emberek társadalmi elfogadására.

A közösségi médiában a #AutismDay2022 hashtag és a világnapra készült profilkép használatára buzdítjuk az embereket. A "Ragyogj Kéken" kampány támogatója és fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Az Autisták Országos Szövetsége idén életút fotókból készült kiállítással hívja fel a figyelmet arra, hogy az autista gyermekekből autista felnőttek lesznek. A családok támogató szeretete kifogyhatatlan, de csak az állami gondoskodás jelenthet biztos jövőképet. A 12 évvel ezelőtt készült fotókon autizmussal élő gyermekek pillanatai láthatóak, akik mostanra már fiatal felnőttek, testvéreik lassan saját útjukat járják, szüleik idősebbek lettek. Emberek, akikért mindannyian felelősek vagyunk!

Az AOSZ célja az online fotókiállítással az, hogy mindenkit emlékeztessen arra, hogy autista társaink számára egyenlő esélyeket kell teremteni minden életkorban, hiszen a család ezzel a feladattal ma még nagyon magára marad. A fotókiállítás április második felében nyílik meg minden érdeklődő számára.

A mára több mint 100 tagszervezetet tömörítő AOSZ és elődje immáron 33 esztendeje képviseli az autizmusban érintett családok érdekeit. A Szövetség az ország 15 pontján elérhető AOSZ Info-Pont irodában számos szolgáltatással támogatja a családokat. Éves szinten több mint száz esetben járul hozzá az autista emberek jogainak érvényesítéséhez.

A Világnapi rendezvényekről bővebben az AOSZ honlapján tájékozódhat.

Forrás: MTI
Kiadó és Nyitókép: Autisták Országos Szövetsége
 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás