Szülő- és gyereknevelés

Az első ottalvós tábor

A két és fél hónapos nyári szünet elég hosszú ahhoz, hogy a családi nyaralás és a nagyszülőkkel töltött idő mellett a gyerek érdeklődési körének és életkorának megfelelő táborokban is részt vegyen. Ha már túl vagyunk néhány napközis táboron, érdemes megpróbálni az ottalvós megoldást is, persze, csak ha a gyerek is igényli és megérett rá. De honnan tudhatjuk, hogy mikor jött el az ideje, és mit tehetünk, hogy pozitív élmény legyen?


Hány évesen menjen?
A legfontosabb, hogy a táborozás közös döntés legyen. Ne a szülő jelölje ki, hogy a gyerek menjen-e táborba és ha igen, melyikbe, hanem a gyerekkel egyeztetve, a lehetőségeket áttekintve válasszunk. A táborok rendszerint megjelölik, hogy milyen korú gyerekeket várnak, ám fontos figyelembe venni gyermekünk egyéni adottságait is. Általánosságban elmondható, hogy 7-8 éves kor alatt még érzelmileg nem elég érettek ahhoz, hogy hosszabb időt töltsenek „egyedül” távol az otthonuktól, szüleiktől, de egy 13 éves otthonülő típusú gyermek sem fogja pusztán a kora miatt jól érezni magát, a korcsoportjának szóló táborban.

Milyen táborba?
Elképesztően széles a paletta, gyakorlatilag csak a pénztárcánk szab határt a tekintetben, hogy a különböző tematikus táborok közül melyiket választjuk. A bőség zavara azonban könnyen félrevezető lehet. Ne essünk abba a hibába, hogy pusztán azért, mert szeretnénk, hogy gyermekünk minél több dolgot kipróbáljon, beíratjuk egy olyan élménytáborba, ahol minden napra új elfoglaltság, program jut. Ha őt kimondottan a számítógépes játékok, vagy a lovaglás érdekli, akkor hagyjuk, hogy hódoljon a szenvedélyének a tábor alatt! Ám ha nincs ilyen határozott érdeklődési köre, akkor épp jó választás lehet egy programokban gazdag hét.
Informálódjunk a táborról!
Ismerősök ajánlásai, régóta működő, megbízható táborok között keresgéljünk. Ha van lehetőség nyílt napon megismerkedni a tábor helyszínnel, szervezőkkel, akkor éljünk vele! Kérdezzünk rá az étkezésre, ismerjük meg a táborozási házirendet, biztonsági előírásokat is.

Testvérrel, vagy baráttal könnyebb?
Az első ottalvós táborba jó ha nem egyedül indul el, hanem egy barátjával, testvérével közösen. Ráhangolódás gyanánt szervezhetünk otthon is ottalvós bulikat, amikor felváltva alszanak egymásnál, a testvérek egy közös barátnál, hogy ne legyen teljesen idegen a táborban ez a helyzet. Azonban azt a lehetőséget is vegyük számításba, hogy a barát esetleg könnyebben talál új barátokat a táborban, a gyerekünk pedig – ha zárkózottabb, nehezen barátkozó típus – ilyen helyzetben átmenetileg akár egyedül is maradhat.

A cikk teljes egészében a játékliget.hu oldalán olvasható. 

 

Nyitókép: People photo created by pressfoto - www.freepik.com

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás