Szülő- és gyereknevelés

Bölcsisek karanténban

Sokat beszélnek a szakemberek az iskolás, és most már az óvodás korosztályról, hogyan lehet nekik segíteni ebben az időszakban. A tanárok küldik a feladatokat, projekteket, amit az otthontanulás során kell a diákoknak megcsinálniuk, és az óvodák pedagógusai is gőzerővel segítik az ovisok szüleit, hogyan fejlesszék otthon gyermekeiket. A bölcsődés gyerekek szülei pedig nem értik, róluk miért nem beszél senki.

Kép forrása: Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola tanulójának munkája

Néhány ötlet, hogy ne érezzétek magatokat mellőzve és hogy elhiggyétek, ti vagytok a legkompetensebbek a gyerekeitek életében.

1. Olvass és bátran inspirálódj az óvodás gyerekeknek szánt írásokból, ötletekből és fordítsd le a saját gyerekedre!
Tele van az internet jobbnál jobb ötletekkel, de megkérdezheted a környezetedben élő ovis gyerekek szüleit is, ők milyen útmutatást kapnak az óvónőktől, hátha tudsz belőle bármit hasznosítani.

2. Beszélgess vele!
Lehet, hogy úgy érzed, a vírus és a járvány elvont fogalmak egy ilyen korú gyereknek, de hidd el, már ebben az életkorban is sok mindent megértenek abból, amiről mi, felnőttek úgy gondoljuk, számukra érthetetlen. Ezért bátran beszélj neki arról (persze az ő nyelvezetéhez igazodva), mi történik most körülöttünk, és azzal a lendülettel mehettek is gilisztát gyűjteni. Ne gondold túl: egyszerűen, röviden!

3. Oszd meg az érzelmeidet, őt is biztasd, hogy tegye ugyanezt!
Nem kell a szorongásodat, aggodalmadat elrejteni előle, de nem is kell megmutatnod a teljes kétségbeesést. Annyival terheld csak, amiről azt gondolod, még elbírja. A te feladatod ugyanis az érzelmeit tartalmazni, megnyugtatni őt, és ha nála jobban kétségbe vagy esve, ez nem fog sikerülni. Segít, ha verbalizálsz helyette („Tudom, hogy most attól vagy dühös, mert…”) és szóban is elmondod, te miért sírsz, vagy éppen miért kiabáltál vele. Ha úgy érzed, ne maradjon el a bocsánatkérésed sem.

4. Tegyél meg mindent a saját lelki nyugalmadért!
Mindannyian egy érzelmileg túlterhelt időszakot élünk meg, ezzel nem vagy egyedül. Szakemberként és szülőként is egy cipőben járunk. Önmagunkat mi ismerjük a legjobban, mi tudjuk, mi jó nekünk, mitől tudunk megnyugodni, mivel tudjuk – ha csak időszakosan is -, de helyreállítani a lelki nyugalmunkat. A napi tizenöt perc meleg vizes fürdő, vagy a fél órával több lustálkodás is sokat tud adni. Már a 1,5-2 évesek is képesek megérteni, hogy most „anya kávézik”. Legyen minden napban valami, ami örömet okoz neked!

5. Hidd el, te tudod, mi a legjobb neki!
Pont elég, ha engeded és leköveted azt, amit csinálni szeretne, persze keretek között. A napirend és a közös értékek megfogalmazása fontos lehet; ebben az életkorban rajzokkal, piktogrammal, hogy a gyerek értse. Amikor szabad játék van, csak menj utána. Engedd, hogy a földet túrja, fessetek kézzel, futkossatok, szerepjátékozzatok, olvassatok, mondókázzatok és énekeljetek sokat. Csináljátok azt, amit mindketten szerettek! És persze az is ér, ha már nem szeretnéd, nincs valamihez kedved. Nem kell erőnkön felül teljesítenünk.

(Peer Krisztina gyerekpszichológus posztja)
Kép forrása: Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola tanulójának munkája

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás