Szülő- és gyereknevelés

A kisgyermekes anyákra vonatkozó egyik jogszabályt értelmezik félre az ügyintézők, emiatt utasítják el a CSED-es kérelmeket

Az Utcajogász 2010 óta nyújt ingyenes jogi segítséget lakhatási és szociális jogok területén rászorulóknak, így olyan kisgyermekes édesanyáknak is, akik élethelyzetükből adódóan sokszor akadályozottak abban, hogy bírósági ügyeket intézzenek.

Az Utcajogász a Belügyminisztériumhoz fordult a vállalkozásukat szüneteltető kisgyermekes anyák érdekében.

A jogalkotó felé tett lépéseket az Utcajogász Egyesület azon anyák érdekében, akiknek a kormányhivatal azért utasította el CSED (csecsemőgondozási díj) iránti kérelmét, mert egyéni vállalkozásukat nem szüntették meg, csak szüneteltették a gyermek születésére tekintettel. A szervezet közérdekű bejelentésében a jogszabályi módosításon túl az ellátástól korábban elesett családok kártalanítására is javaslatot tett.

Az Utcajogász tavasszal fordult egyik ügyfele ügyében a Kúriához, amely kimondta, az ellátásra jogosultság szempontjából nincs különbség a szünetelő és a megszüntetett vállalkozás között.

Tehát a CSED azoknak az anyáknak is jár, akik nem megszüntették, csak szüneteltették a vállalkozásukat.

Utcajogász Egyesület: módosítani kellene a jogszabályt

Míg a kúriai döntés az ügyben pozitív fejleménynek tekinthető, megoldásnak nem, hiszen a kormányhivatalok ügyintézői nem térhetnek el a jogszabály szövegétől, ezért azt továbbra is az alkotmánybírósági és a kúriai döntéssel ellentétesen értelmezik. Emiatt a CSED-et igénylő anyáknak elutasító döntés esetén minden alkalommal bírósághoz kell fordulniuk, hogy megkapják a juttatást, amelyre egyébként jogosultak. Így az Utcajogász véleménye szerint megnyugtató megoldást csak a jogszabály módosítása jelentene.

Az egyesület ennek érdekében most közérdekű bejelentéssel fordult a Belügyminisztériumhoz. A bejelentés érvelése szerint, habár az elutasító határozatok bírósági felülvizsgálata során az érintettek számára kedvező ítélet várható a Kúria döntése után, nem mindenki engedheti meg magának, hogy ügyvédet fogadjon. Ezenkívül a kisgyermekes anyák élethelyzetükből adódóan sokszor akadályozottak abban, hogy bírósági ügyeket intézzenek. Illetve az is előfordul, hogy valaki szaktudás hiányában nem tudja megítélni, hogy a kormányhivatal elutasítása jogszerűtlen, és emiatt nem is próbálkozik felülvizsgálati kérelmet benyújtani.

Ezen okok miatt pedig számos kisgyermekes család esik el attól a juttatástól, amelyre jogosult, ez pedig veszélyezteti az érintett családok megélhetését.

Az Utcajogász közérdekű bejelentésében a vonatkozó jogszabályi előírások módosításán túl olyan törvényjavaslat benyújtását is javasolja a Belügyminisztériumnak, amely visszamenőleg is kártalanítja a jogszabály helytelen alkalmazása miatt ellátatlanul maradt családokat. A Belügyminisztériumnak a válaszadásra harminc nap áll rendelkezésére.

Fotó: 123rt.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás