Szülő- és gyereknevelés

Ez lehet az oka annak, amiért a gyerekek annyira odavannak a dinoszauruszokért! Dínó Parkok országszerte

Amikor a gyerekek elérik az óvodás kort, óriási rajongói, csodálói, esetenként megszállottjai lesznek mesebeli barátaiknak, a dínóknak. Vannak gyerekek, akik nem csak kívülről fújják a tudományos elnevezéseket, amibe nekünk szülőknek belegabalyodik a nyelvünk, hanem tucat számra sorakoztatják fel játékospolcaikon a kedves őslény figuráikat, képeskönyveiket; dinoszauruszos ruhában, jelmezben érzik jól magukat, dínós tányérból esznek, sőt, a rántott hús is dinoszaurusz formában ízlik nekik a legjobban. Nyitókép: Getty Images

A játék- és szórakoztatóipar ma már ontja a különböző dínós játékokat, ruhákat, filmeket és tévéműsorokat, és tartja állandó dinoszaurusz lázban a kicsiket egészen 6 éves korukig, aztán ott történik valami, ami szertefoszlatja a varázst.

Kenneth Lacovara paleontológus, aki jelenleg a Rowan Egyetem Jean&Ric Edelman Őslény Parkjának igazgatója a gyerekek dinoszauruszok iránti különleges érdeklődéséről a következőképpen nyilatkozott a Huffington Post-nak: „Azt hiszem, sok gyermek számára ez az első korszak, amikor ráérez, milyen az, amikor szakértője lehet egy témának, és olyan tudás birtokában van, aminek a szülei vagy többi felnőtt nem. Ha a gyerek azt éli meg, hogy szakértelemre tesz szert, az nagyszerű hatással lesz az intellektusára”.

   Ettől a tudástól kivételesnek érzik magukat. Lehet, hogy a szüleik felsorolnak ugyan három-négy dinoszauruszt, de gyerekek akár húszat is, és ezáltal igazi szaktekintélynek tűnnek„.

Valójában egy 2008-as tanulmány mutatott rá, hogy a dinoszauruszokkal kapcsolatos intenzív foglalatosság milyen jó hatással lehet a gyerek kreativitására és a képzelőerejére.  
Mivel a dinoszauruszok kihaltak, de mégis menő tudományos elnevezéseik vannak, tökéletesen alkalmasak arra, hogy a gyerekek képzelőereje szárnyra kapjon. A dínókról való ábrándozás nem csak a kognitív fejlődésükben, kitartásukban segíthet, de a jobb koncentrációs és mélyebb információfeldolgozási készség fejlesztésében is.  


Fotó: Freepik

3-4 éves korban kezdik a gyerekek használni a képzelőerejüket

Dr. Arthur Lavin, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia gyermekorvosa elmagyarázta, hogy a gyerekek 3-4 éves korukban kezdik használni a képzelőerejüket.
Amikor dinoszauruszok, tündérek és szörnyek kerülnek a játékukba, akkor új ötletekkel kísérletezgethetnek, és új problémamegoldásokat próbálhatnak ki szabadon. Mivel a dinoszauruszok ma már nem élnek, de valamikor igenis léteztek, rengeteg információ áll a gyerekek rendelkezésére, amit beleszőhetnek fantáziadús játékaikba.

Dr. Lavin hozzáteszi:

   mire a gyerekek 6 évesek lesznek, valószínűleg elveszítik az érdeklődésüket a dínók iránt, mivel ebben a korban a valóságészlelés állandósul, és a ”képzeletbeli„ játék már nem lesz olyan izgalmas, mint előtte.

– via –

Dínó Parkok országszerte

1# Budakeszi Dínó Park

Weboldal
A közel 2 hektáros Dinó Parkban 25 élethű dinoszaurusz között sétálgathatunk. A tanösvény informatív, kétnyelvű fajleíró táblák segítségével segít az eligazodásban a dínók földjén. Az interaktív környezetben gyermekeink játszva ismerhetik meg az őslények letűnt világát.

2# Dinó- és Kalandpark – Rezi

Weboldal
Visszautazhatunk azokba az időkbe, amikor őshüllők lepték el a Földet. Mozgó, lélegző, élethű nagyságú, hangot adó dínók nyűgözik le a lelkes ”kis paleontológusokat„.

3# Dínó Park – Veszprém

Weboldal
Ha tavaly kimaradt a szelfi az életnagyságú Styracosaurus-fejjel, most itt a lehetőség!

4# Siroki Dínó Park

Weboldal
A dinoszauruszok itt élethűek, nemzetközi múzeumi minősítéssel rendelkeznek. A kiállítás különlegessége, hogy a Magyarországon megtalált dinoszauruszokat is megcsodálhatjuk, méghozzá teljes életnagyságban.

5# Kereki Dínó Park

Weboldal
Kerekiben az egyik legfélelmetesebb dinoszaurusz élmény várja a családokat, a dínó mocsáron átverekedve magunkat megtekinthetjük, hogyan éltek egykor a dinoszauruszok.
Egy órás sétára innen – 2in1 programként – a Balaton egyik legizgalmasabb panorámáját nyújtó történelmi várromhoz is ellátogathatunk.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás