Szülő- és gyereknevelés

Kereki vár, Fehérkő vára: Szuperkönnyű túra gyerekkel, izgalmas várrom pazar kilátással

Fehérkő várának meglátogatását egy fél napos programra tervezhetjük, de akár egész napos családi program is kikerekíthető belőle, ugyanis a várhoz egészen közel esik a Kereki Dínó park. A romvár egész évben látogatható, de csak száraz időben ajánljuk, a dínó park nyitva tartására azonban ügyelni kell. Nem mellesleg a az erdővel körbekarolt vár Somogy vármegye csodálatos környezetében rejtőzik, ami rengeteg további kirándulási és kikapcsolódási lehetőséget kínál.

Fehérkő várának felkeresése tökéletes családi program lehet, egyrészt mert a várba való feljutás nem vesz több időt igénybe, mint bő egy óra, másrészt a gyerekek imádják a biztonságos fapallókon szaladgálva felfedezni a várat, harmadrészt, mert fentről - ha nem is a Balaton legszebb panorámája, de mindkenképpen - látványos és szemet gyönyörködtető kép tárul a tökéletes tájat pásztázó nézelődő elé.


A várból rálátás nyílik a Balatonra és a Kőröshegyi völgyhídra


A fapallók azonnal beindítják a kalandor gyerekeink fantáziáját


A várrom csodálatos természeti környezetben rejtőzik

Az autót leparkolhatjuk a látógatóközpont melletti aszfaltozott parkolóban, ahol mini játszótér, mosdó, szemetesek is rendelkezésre állnak - ha innen indulunk, akkor körülbelül bő 45 perces sétával érjük el a műemléket. Ha még ennyit sem szeretnénk vagy tudunk gyalogolni, mert kisebb gyerekekkel vagy nagyszülőkkel vagyunk, akkor a műúton egy kicsit tovább haladva, szinte a várhoz felfelé vezető erdei ösvény aljáig el tudunk autózni - innen már csak 20 perces séta, és fel is jutottunk a csúcson magasodó várromhoz.


A túra a látógatóközpont melletti parkolóból indul, a parkoló melletti füves területen óriásit lehet szaladgálni, labdázni


Kellemes hegyi séta vezet a várig


Az első kép, ahogyan a várromot megpillantjuk

Miután a vár pusztulásnak indult, a környékbeliek széthordták a köveit

A panoráma minden vándort lenyűgöz

Miközben felfelé bandukolunk, elmesélhetjük gyerekeinknek, hogy a koraközépkorban ezen a környéken egy jelentős kereskedelmi útvonal haladt el: a Győr felől érkező és a tihanyi réven átjutó szekerek, lovaskocsik ennél a településnél időztek, majd haladtak tovább Szlavónia irányába. Ekkor még a somogyi falu egy jelentős pihenőállomás lehetett. Mátyás király halála után a Habsburg Miksa csapatai foglalták el a várat rövid időre. A történelem viharai nem kedveztek a várnak, az amúgy is romlásnak indult erődöt a magyarok 1544 körül, a török Somogy megyei előretörésekor felrobbantották, a maradványokat a környékbeliek építkezésekhez hordták szét.

 

A parkolóba vezető visszaút során számos állatot, traktort és izgalmas dolgokat fedezhetnek fel a gyerekek

Fotók a cikkben:  Kölöknet / Fodor Cini

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás