Szülő- és gyereknevelés

Jó ötlet kidobni a halloween tököt az erdőbe, természetbe?

A halloween tök nem való a természetbe - hívják fel az ünnep elteltével erre a figyelmet a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai.

A szakemberek ezzel azt tanácsolják: a legjobb szándékunk ellenére sem szabad az erdőbe kidobni a feleslegessé vált halloween tököket. És, hogy miért nem? Posztjukban így írnak erről:

A közösségi médiában több helyen felbukkant a javaslat, hogy a kifaragott halloween-tököket, illetve töklámpásokat az ünnep után vigyük ki a vadállatoknak táplálékul.

KÉRJÜK NE TEGYE!

A takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része ugyan elfogyasztja, például a mindenevő vaddisznók, de más fajok megbetegedhetnek tőle. A faragott tökben ráadásul gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fém részei, amelyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak. Arról nem beszélve, hogy a málladozó, bomló, környezetbe nem illő, rothadó tök különben sem szép látvány egy erdei séta közben.

Aki teheti, a töklámpást komposztálja kertjében, vagy tegye az elszállításra váró zöldhulladékba. A gyertya, mécses maradékát természetesen ilyen esetben is a kommunális hulladékgyűjtőbe tegyük. Óvjuk együtt közös természeti értékeinket - üzenik nekünk a szakemberek.

Ahogy rosszul tudjuk sokan azt, hogy a vadon élő állatok megehetik-e halloween tököt, még veszélyesebb, hogy egyesek nincsenek tisztában azzal sem, hogy a halloween tök emberi fogyasztásra alkalmas-e, amiről ebben a cikkünkben írtunk kicsit részletesebben.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás