Szülő- és gyereknevelés

Kevesebb stressz és több közös élmény: a boldog családok 6 jó szokása

Elgondolkodtál már azon, hogy némelyik család miért sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a többi? Az alábbi szokásokat talán nektek sem nehéz beépíteni a családi életbe, az eredmény pedig mindenki örömére szolgál majd.

1. Közös családi étkezések

Számtalan tanulmány jutott már arra a megállapításra, hogy azok a családok, akik rendszeresen együtt étkeznek, kiegyensúlyozottabbak. A Michigani Egyetem egy nagyszabású, 1981 és 1997 között végzett kutatása bebizonyította, hogy a rendszeresen együtt étkező családokból érkező tizenévesek gyakorlatilag minden tekintetben előnyt élveznek: a kortársaikkal összehasonlítva kevesebb alkoholt és drogot fogyasztanak, ritkábban cigarettáznak és esnek teherbe, alig fordul elő köztük étkezési zavar és öngyilkosság. A közös családi ebédek és vacsorák hatására nő a szókincsük, megerősödik az önbizalmuk, az iskolában a magatartásuk és a tanulmányi eredményük is jobb. A közös családi ebéd többet nyomott a latban, mint akár a sport, akár bármilyen vallásos vagy szabadidős tevékenység. Ne sajnáljátok hát az időt a családi vacsorától: hetente legalább három alkalommal mindenképpen illesszétek be a napi rutinba.

2. Tartsátok észben a családi történeteket!

Emlegessétek a szűk családdal történt eseményeket, idézzétek fel együtt a vicces történeteket! Nem kell nagy dolgokra gondolni: az “Emlékeztek, milyen viccesen nézett ki Tomi, amikor 4 évesen az egész arca csokifagyis volt?” típusú történetek pont elegendőek arra, hogy kialakítsák a családban az összetartozás érzését.

Hasonlóan fontos, hogy a régi családi történetekkel tisztában legyenek a gyerekek és a felnőttek is. Aki ismeri a nagyszülei, dédszülei történetét, az tágabb kontextusban is el tudja helyezni magát a világban. Az tudja honnan jön, van valami elképzelése arról, hova tart, és az önbecsülése is sokkal erősebb lesz.

3. Kevesebbet idegeskedj!

Talán nem is sejtenéd, mi a gyerekek leggyakoribb kívánsága a családi életünkkel kapcsolatban. Nem a több pénz, és még csak nem is az, hogy a szüleik több időt töltsenek velük. Hanem az, hogy apjuk, anyjuk nyugodtabb legyen.

“Minden osztályomnak felteszek harmadikban és negyedikben egy pár kérdésből álló kérdéssort többek között arról, hogy ha jönne egy jó tündér, mit kívánnának tőle. A legtöbb gyerek válaszai között szerepel valami olyasmi, hogy a szüleik munkája legyen könnyebb, vagy hogy ne piszkálja őket a főnökük.” - meséli Marika, egy idős tanító néni, akinek már gyerekek generációi kerültek ki a kezei közül. 

Persze tudjuk, mondani könnyű. Mégis érdemes egy kicsit tudatosan visszafogni a stresszt, nem véletlen, hogy sok gyerek leghőbb vágya egy nyugodtabb, kisimultabb szülő, és ezzel párhuzamosan egy nyugodtabb család.

4. Legyetek egy nagyobb közösség tagjai!

Két amerikai kutató, Chaeyoon Lin és Robert Putnam a 2010-es években háromezer felnőtt életét vizsgálta meg tüzetesen, és azt tapasztalták, hogy kiegyensúlyozottabbak azok, akik valamilyen vallásos közösséghez tartoznak. Ami mindezt érdekesebbé teszi, hogy mindez nem függött attól, hogy milyen mélyen élték meg a vallásukat, vagy hogy milyen hitet követtek. Az egész a közösségi élmény megéléséről, nem elsősorban a spiritualitásról szólt.

Lin és Putman szerint a titok abban rejlik, hogy az ember alapvetően olyan társas lény, aki viszonylag kevés, hasonló beállítottságú társsal szereti körülvenni magát. Egyszerűen egészségesebb lesz lelkileg az, aki talál egy nagyjából tíz főből vagy családból álló közösséget, akik hozzá hasonló világszemlélettel rendelkeznek. Ehhez nem kötelező vallásosnak lenni, bármilyen közösség megfelel, amivel azonosulni tudtok.

5. Bízz a gyerekedben!

Régi filmekben látható, ahogy a szigorú atya felszólítja a gyerekeit egy-egy csínytevés után, hogy találják ki, milyen büntetést szeretnének. Bizarrul hangzik? Valójában nem is annyira az. Kutatók szerint ha a gyerek maga találhatja ki a büntetését, motiváltabb lesz később arra, hogy elkerülje a hasonló helyzeteket, ha pedig a jutalmát választhatja ki maga, keményebben fog dolgozni, hogy el is érje.

Nem kötelező azonban kizárólag a büntetés-jutalom tengelyen mozogni. A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint azok a gyerekek, akiknek engedik, hogy beosszák az idejüket, vagy hogy hogy célokat tűzzenek ki maguk elé, aktívabban használják az agyuk prefrontális kérgét, ettől pedig egyszerűen szólva okosabbak lesznek. 

6. A nagyszülők ereje

Számtalan, egymástól független vizsgálat jutott már arra a megállapításra, hogy a nagymamák-nagypapák szerepe a modern családokban is jelentős. A Birminghami Egyetem egy felmérése szerint a nagyszülők együttműködésre és együttérzésre tanítják a gyerekeket, az anyák válláról pedig leveszik a terhek egy részét, így az egész család kiegyensúlyozottabbá válik. 

 

- VIA -  

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás