Szülő- és gyereknevelés

Kell-e a gyerekkel gyakorolni augusztus végén? Így teheted könnyebbé az iskolakezdést

Kevesebb mint két hét múlva újra becsengetnek. Mit tehetünk, hogy minél könnyebben vegye a gyerek és az egész család az akadályokat?

Felesleges tagadni: akár az első évfolyamot, akár valamelyik magasabb osztályt kezdi a gyerek, az iskolakezdés stresszel jár. Vége a tizenegy gondtalan hétnek, amikor lazábban lehetett a fekvést és a kelést kezelni, amikor kevés volt a kötöttség és a feladat, és a nap nagy részében nagyjából az tehetett mindenki, amit akart. Hogy minél kevesebb feszültséggel járjon az első nap, az alábbiakat érdemes már jó előre elrendezni:

1. A gyerekszoba

Ha augusztus közepére a gyerekszoba már inkább hasonlít szeméttelephez, mint normális lakóhelyiséghez, és a gyerek íróasztalából alig kandikál ki néhány szabad négyzetcentiméter, nem kell elkeseredned, majdnem mindenhol ez a helyzet. Viszont szánjatok egy napot arra, hogy rendbe hozzátok: a tavalyi tankönyveket, füzeteket, vigyétek ki a tárolóba (vagy ahol az ilyesmit tartjátok), a papírfecniket dobjátok ki,  a ceruzákat, zsírkrétákat és társait nézzétek át, mi az, ami kuka, és mit lehet közülük még átmenteni a jövő tanévre. Az iskolatáskát is ürítsétek ki, hátha benne árválkodik még mindig egy penész lepte szendvics. Célszerű a munkát a gyerekkel együtt végezni, de az is teljesen érthető, ha inkább egyedül szeretnéd.

2. A ruhatár

Az általános iskolás korú gyerekek nagyot tudnak egy nyár alatt nőni, ezért előfordulhat, hogy az áprilisi hosszúnadrág már a bokájuk fölé ér, az edzőcipőbe pedig nem megy bele a lábuk. Ne az első hűvös napon döbbenjetek rá arra, hogy nincs a gyereknek olyan, évszaknak megfelelő ruhája, amit fel is tud húzni. Az ünneplő ruhát is mindenképpen próbáljátok fel már most, mert nagyon kellemetlen szeptember elsején reggel negyed 8-kor hívogatni az osztálytársakat, hátha valamelyiküknél akad egy olyan szoknya vagy cipő, ami a te gyerekedre is rámegy.

3. Bevásárlás

Ne hagyd az utolsó nyári napra, és nagyon pontosan intézd. Elsősorban a gyereknek kellemetlen, ha a felszerelése első nap hiányos, vagy nem azt a típust vitte magával az iskolába, ami a listán szerepelt. Készülj fel, hogy a listán szerepelhetnek nehezen beszerezhető darabok is - nem is gondolnád, milyen nehéz például piros színű tornanadrágot találni -, ezért ne hagyd az utolsó pillanatra a bevásárlást. Szeptember elsejére lehetőleg hiánytalan tolltartóval, technika dobozzal és tisztasági csomaggal induljon iskolába a gyerek.

Ne csak a tanszerekre legyen gondod: legyen a gyereknek jól záródó kulacsa, megfelelő méretű - nem túl nagy, nem túl kicsi - uzsonnás doboza, elegendő hajgumija.

4. Visszarázódás a napi rutinba

Ha a te gyereked is a későn fekvő-későn kelő típusba tartozik, lassan, fokozatosan érdemes visszaszoktatnod a normál rutinhoz. A kezdésnek most van itt az ideje: pár naponként negyed órával előbb keltsd fel, és ezzel párhuzamosan ennyivel korábban is küldd aludni. Fokozatosan tud így visszaállni az iskolai napirendre.

5. Szüneteljen az ovi is!

Ha gyermeked most kezdi az első osztályt, hacsak lehet, oldd meg, hogy a szünet utolsó néhány hetében már ne menjen oviba. Az idei tanév szerdán kezdődik, az pedig különösen szerencsétlen felállás, ha a kicsi kedden még az óvodában volt, szerdán pedig az iskolai évnyitón ül. Legyen ideje az átmenetre, és arra, hogy lélekben nyugodtan tudjon készülni az iskolás életre.

6. Gyakorlás?

Megoszlanak a vélemények arról, kell-e a gyerekkel nyáron gyakorolni. Sok szülő legalább augusztus végén ragaszkodik hozzá, némelyik pedagógus is bátorítja, de mi Vekerdy Tamás nyomán ezt feleslegesnek tartjuk. A neves pszichológus 2013-ban a következőképpen nyilatkozott: “Régi, sokszorosan beigazolódott tapasztalat, hogy a szünetben „szünetelő” gyermek látszólag úgy kerül vissza szeptemberben az iskolába, mintha mindent elfelejtett volna, ám tudása hamar feleleveníthető újra, ráadásul vidám, jókedvű, kipihent gyermekként tölti az őszi hónapokat az iskolapadban, míg a szünetben tanulnivalóval nyaggatott társa szeptemberben még jól teljesít, ám sokkal hamarabb kifárad, mint a többiek, akiken csak decemberre mutatkoznak a fáradtság jelei (...) az igazán fontos dolgokat akkor tanuljuk meg, amikor nem csináljuk őket.” Hagyd tehát a gyereket békén. Ha el is felejtette a szorzótáblát, és a betűkerekítése sem a legszebb, egy pillanat alatt vissza fog rázódni.

Forrás: folyoiratok.oh.gov.hu
 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás