Szülő- és gyereknevelés

Meghalt az a férfi, akinél 1938-ban elsőként diagnosztizáltak autizmust - Boldog és teljes életet élt

Meghalt "Case 1", azaz "1-eset" néven ismerté vált mississippi férfi, akinél elsőként diagnosztizáltak autizmust. Donald G. Triplettről van szó, akiről már könyvet is írtak, dokumentumfilmet forgattak, és számtalan orvosi folyóirat hivatkozott rá. A banki munkatársai számára ő mindig csak "Don" maradt - írja a Daily Mail.

Az autista férfi 89 éves korában hunyt el, amit annak a banknak a vezető alelnöke erősített meg, ahol Triplett 65 évig dolgozott, és ahol édesapja főrészvényes volt. Dont a munkatársai figyelemre méltó személynek tartották, közismert volt róla, hogy szeretett golfozni, utazgatni, és gyakran repült egzotikus tájakra.

A saját világában élt, de ha két, háromjegyű számot mondtál neki, gyorsabban össze tudta szorozni fejben, mint ahogy a számológépen megkaptad volna az eredményt"

- mondta egy televíziós műsorban Allend Breland, a bank vezérigazgatója.

"Egész életemben ismertem őt" - mondta az USA Todaynek unokaöccse. "Egyszerűen öröm volt vele együtt lenni. Minden alkalommal mosolyt csalt az ember arcára, amikor csak találkoztunk".

Kanner állította fel Triplett autizmus diagnózisát

1938-ban Triplettet még Leo Kanner osztrák gyermekpszichiáter vizsgálta meg a baltimore-i Johns Hopkins Kórházban, aki kezdetben értetlenül állt a fiú addig ismeretlen tünetei előtt. Kanner elszántan kereste a diagnózist, és ezért többször vizsgalatra hívta be Triplett-tet. A világhírű gyermekpszichiáter 1943-ig 10 olyan további gyermekkel találkozott, akiknek hasonló tünetei voltak, mint Triplettnek.

Végül Triplett autizmusának diagnózisa egy Kannerhez küldött 22 oldalas részletes levélből született, amely a szülők sokatmondó észrevételeit tartalmazta Don képességeiről és viselkedéséről. A levél a mai napig is elsődleges referenciadokumentumként szolgál a fejlődési rendellenességet tanulmányozók számára.

Triplett gyerekkora

Triplett már egészen fiatal korában nehézségeket mutatott szociális téren, emellett zseniális tehetsége volt a memorizálásban. Mivel Triplet szülei nem tudták, hogy mit kezdjenek a furcsa viselkedésű fiúval, 1937-ben végül állami intézetbe adták, majd egy évvel később a szülők mégis meggondolták magukat, hazavitték.

Oliver Triplett, Triplett unokaöccse a The Times-Picayune/The New Orleans Advocate című lapnak elmondta, hogy nagybátyja története reményt adhat az eltérő fejlődésű gyermekeket nevelő szülőknek.

Példaként tekinthetünk Don-ra, ráadásul itt van előttünk egy olyan példás közösség, amely felkarolta őt" - nyilatkozta. "Az egész város elfogadta és támogatta Dont. Ez reményt adhat azoknak az embereknek, akiknek a gyermeke szintén az autizmus spektrumon van, erőt adhat mindenkinek, hogy az autista gyermekek is tudnak boldog és teljes életet élni".

Fotó: YouTube

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás