Szülő- és gyereknevelés

Mentünk, mendegéltünk, egyszer csak egy meseszép tőzike ligethez értünk

A kora tavaszi, pontosabban március eleji családi kirándulásoknak is megvan a maga  varázsa, mert ugyan a  természet még alszik ilyenkor, minden szürke és kopár, a levegő még hideg, a nap is hamar lenyugszik, tehát a körülmények nem éppen idilli családi kirándulásra termettek, ám a csodálatos erdei hagymás virágok elrejtőzve ugyan, de már hirdetik a tavasz beköszöntét.

A Bakony megannyi történelmi, kulturális és természeti látnivalót tartogat a kirándulóknak és a természet szerelmeseinek, ahova érdemes rendszeresen családi kirándulásokat tervezni.

Az egyik kora tavaszi napon, miután felkerekedtünk a közel 15 kilométeres családi túránkra, erdőt, mezőt, ungot-berket bejárva egybefüggő tőzike telepekre bukkantunk. Mivel nem ez volt túránk végcélja, nagy meglepetésként ért bennünket, hogy amerre csak térültünk-fordultunk, mindenhol ezek a kedves fehér virágok köszöntöttek bennünket, amit most nektek is örömmel megmutatunk.

A tavaszi tőzike valamivel kisebb, mint unokatestvére, a nyári tőzike, családjukat tekintve az amariszfélékhez tartoznak. Közép-Európában, a Magas-Alpok kivételével őshonos növénynek számítanak.

Kinézete messziről a gyöngyvirágra hasonlít, ám ahogy közelebbről szemügyre vesszük, láthatjuk, hogy a tavaszi tőzike nála jóval testesebb, mind a hat lepellevele egyforma, csúcsa alatti sárgászöld apró foltja a márkajele. 

A tavaszi tőzike elegyes lomberdők, ligetek, nyirkos, de nem túl nedves rétek lakója. Virágzási ideje március–április között van, így ha szeretnéd teljes pompájában látni a virágmezőt, még nincs késő felkerekedni.

A túránkat Ugodról indítottuk, a pompás virágligetet a Szalai séd környezetében találtuk mintegy meglepetésként, hatalmas mezőkben virított körülöttünk a tavaszi tőzike. Botcsinálta természetjáróként biztosak vagyunk benne, hogy a környék szebbnél szebb virágszőnyegeket rejteget még, csak fel kell fedezni őket.

Fotók a cikkben: Kölöknet / Fodor Cini
 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás