Szülő- és gyereknevelés

Milyen gyakran kell a gyereknek hajat mosni?

Bár a gyerekek nem igazán lelkesednek a hajmosásért, az ápolt, tiszta megjelenés az ő esetükben is fontos. 

A hajmosástól általában azért ódzkodnak a gyerekek, mert a szemükbe, arcukra folyik a víz vagy a sampon, és ezt nehezen viselik, illetve egyes gyerekek a forró, hangos hajszárítótól félnek. A hajmosás gyakoriságát illetően nem létezik általános érvényű szabály – a fejbőr típusa, a haj hossza, az életkor, az adott évszak, a maszatosság foka mind-mind befolyásolják, hogy milyen időközönként tanácsos hajat mosni, amit az anyukák, nagymamák nagyon pontosan meg is tudnak határozni.

Az alábbiakban néhány kiindulópont adunk, hogy eloszlassuk a bizonytalanságot, és rámutassunk: semmi nincs kőbe vésve.

Babák hajmosása

Tudni kell, hogy nagyon kevés csecsemőnek van valódi haja. A babák fején lévő pihepuha szőrszálakat elég, ha hetente háromszor óvatosan meleg vízzel leöblítjük, amihez babahajkefét is használhatunk. Az egyik bevált hajmosási technika, ha a baba fejét a fürdetőkád felett egy kicsit hátra hajtva mossuk meg – egy műanyag edény segítségével lassan és óvatosan a fejére öntözgetjük a kellemesen meleg, babasamponos fürdetővizet. Ügyes apukák eközben segédkezhetnek azzal, ha a baba homlokához egy kisebb kézi törölközőt fognak hozzá. A "hajmosást" követően óvatosan szárazra törölgetjük a baba fejbőrét.

A hajmosás csecsemőknél általában nem jár különösebb gonddal úgy a baba egyéves koráig, aztán egyéves kor körül megváltozik valami, és az addig kedvelt hajmosási rítus, bekerül a nemkedvelt tevékenységek közé. A különösen érzékeny babáknak, vagy azoknak, akik nagyon nem szeretik még ezt a gyengéd hajmosást sem, egyszerűen egy puha, samponmentes melegvizes törölközővel lágyan átdörzsölgetjük a fejbőrét.

1-5 éves kisgyerekek

Ötéves korig a gyermekek haját szintén elegendő hetente háromszor megmosni. Az extrém esetekben, például homokozás, sarazás vagy a biciklizés után rendkívül piszkos vagy izzadt a fejbőr – ezek a helyzetek természetesen kivételek. Sok kisgyerek nem szereti a zuhany kemény vízsugarát, ezért általában a kádban üldögélve, a fürdés végén mossuk meg a kisgyerek haját – a sampont ezesetben is egy műanyag kancsóval öblíthetjük le. Ügyes gyerekek kezébe egy kisebb frottír törölközőt adunk, és megkérjük őket, hogy fogják hozzá a kis arcukhoz.

6-11 év közötti gyerekek

A valamivel idősebb gyermekek számára heti egy-két hajmosás elegendő. Ahogy idősödnek, a kicsik egyre tudatosabbak lesznek saját tisztaságukkal kapcsolatban. A gyerekek bátrabbá és önállóbbá is válnak. Sok általános iskolás korú gyerek már egyedül is le mer zuhanyozni, és már nem fél a sampontól sem. Hagyjuk rájuk, hogy teljesen egyedül mossák meg a hajukat is, mert ezáltal is erősödik az önbizalmuk.

11 évnél idősebb gyerekek

A kamaszkor felé közeledve a gyerekeknek naponta vagy kétnaponta moshatnak hajat. Általában, amikor a haj szemmel láthatóan zsíros, a fejbőr viszketni kezd a kosztól, akkor egész biztosan itt az ideje a hajmosásnak. A legtöbb gyereknél teljesen helyénvaló, ha kimarad egy-két nap a hajmosások között. Meglepő lehet, de minél dúsabb a hajkorona, annál ritkábban igényel samponos hajmosást, jellemzően a szárazabb és a hullámos hajúaknál lassabban mutatkoznak ezek a jelek. Ellenkezőleg: a nagyon vékony szálú, ritka a hajúak, akik sokat izzadnak, náluk a mindennapi tisztálkodási rutin részévé válhat a napi egyszeri hajmosás.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás