Szülő- és gyereknevelés

Miről álmodnak a kisbabák? Intelligenciakutató szakembert kérdeztünk!

Megfordult már a fejedben, hogy vajon szoktak-e a babák  álmodni, és ha igen, akkor miről? A csecsemők álmainak kutatásával már jó ideje foglalkozik a tudomány, mivel azonban a babák, ellentétben a felnőttekkel, nem tudják elmesélni az álmaikat, a téma kutatása egy kicsit keményebb diónak tűnik. A gyermekfejlődés területét kutató szakemberek így is sok mindent feltételeznek a csecsemők agyműködéséről, amibe dr. Bohács Krisztina intelligenciakutató, a GEM Tanulási Központ szakmai vezetője ad betekintést.

- Alapvetően alvás közben két ciklus váltogatja egymást: a mély alvás (non-REM) és a gyors szemmozgás (REM-Rapid Eye Movement) fázisa, amelyben álmodunk - kezdi válaszát dr. Bohács Krissztina. - Köztudott, hogy az emberi agynak nagy szüksége van álmokra, hiszen azok segítségével tudja feldolgozni a megélt történéseket, valamint hozzájutni olyan memóriatartalmakhoz, amelyekhez éber állapotban képtelen lenne. A REM-alvási szakasz azonban már az újszülötteknél is megjelenik, ugyanis REM-alváshoz hasonló agyhullámokat figyeltek meg a kutatók 25-28 hetes magzatoknál - emeli ki a szakember.

Szakértőnk segítségével vegyük sorra, mi mindent tudunk még a babák álmairól.

Vajon álmodnak is a babák?

Az álmok a humán alvásciklus természetes részét képezik, és ez a babákra is vonatkozik. Megdöbbentő különbség, hogy míg a REM-alvás, a felnőttek alvásának körülbelül 20-25%-át teszi ki, addig a csecsemők alvásuk körülbelül 50%-át töltik REM-alvásban – ez gyakorlatilag kétszer annyi, mint a felnőtteké! Vagyis, ha a babák valóban álmodnak, akkor igen sok idejüket ezzel töltik. Amikor egy csecsemő alvás közben grimaszol, forgatja a szemeit vagy épp rángatózik, nem kell aggódni - a szakértők ezt hívják “Moro-reflexnek”, ami akkor jelentkezik, amikor a csecsemők motoros készségei fejlődnek, és általában 3-6 hónapos korukra eltűnik. 

EZ IS ÉRDEKELHET: Gibson-teszt gyerekeknek: Megmutatja, mely agyi képességek erősek és melyek gyengébbek

Miről álmodnak a babák?

Álmaik tartalmának megértése jóval bonyolultabb és összetettebb, hiszen 3 éves kor előtt a gyerekeknek még kevés az eszköztáruk arra, hogy elmeséljék álmaikat, ezért ez a terület továbbra is fehér folt marad, egészen pontosan azt nem tudni, hogy hogyan és miről álmodnak a babák. Az álmaiknak valószínűleg nem lehet olyan gazdag látványvilága, mint a felnőtteké, és feltehetőleg nagyon hasonlít arra, amit ébren tapasztalnak, hiszen tudatformájuk preverbális. A kutatók azonban tettek néhány megállapítást az alapján, amit a csecsemők viselkedéséről és agyi fejlődésükről tudnak. Ezek pedig a következők:

Érzéki felfedezés

A babák folyamatosan tanulnak a körülöttük lévő világról. Éppen ezért valószínű, hogy az álmaik azzal kapcsolatosak, hogy feldolgozzák az ébrenlétük során tapasztalt különféle érzéseket, például az ölelés melegét, a hangunkat vagy akár az anyatej ízét.

Arcok és kifejezések

A babák rendkívül érzékenyek az arcokra és a kifejezésekre, különösen az édesanyjukéra. Az álmok valószínűleg ismerős arcokról és azokhoz kapcsolódó érzelmekről szólnak. Ez lehet egy megnyugtató álom a szerető tekintetünkről vagy a mosolyunkról.

Mozgás

A babák gyakran mozgásban vannak, legyen szó az altatásukról vagy akár arról, amikor az ölünkben tartjuk őket. Éppen ezért az álmok magukba foglalhatják ezeket a mozgásérzéseket, amelyek kényelmet és biztonságot nyújthatják számukra.

EZ IS ÉRDEKELHET: Nehezen alszik el a kisgyerek? Nem akar szülő nélkül aludni, és ez teher? Gyermekpszichológust kérdeztünk!

Érzelmek

A babák nem mentesek az érzelmektől, annak ellenére, hogy nem tudják kifejezni azokat, úgy mint mi, felnőttek. Az álmok segíthetnek nekik az érzelmek feldolgozásában, legyen az elégedettség, kíváncsiság vagy az időnkénti kellemetlenség, amit a fogzás vagy az emésztési problémák okoznak.

Emlékek rögzítése

A babák kis szivacsokhoz hasonlóan szívják magukba a környezetükből származó információkat. Az álmok szerepet játszhatnak az új emlékek rögzítésében, segítve nekik értelmet találni a gyorsan változó világukban.

Az az ismeret, hogy a babák álmodnak segíthet egy mélyebb és bensőségesebb kapcsolat kialakításában, hiszen hangsúlyozza annak fontosságát, hogy - mind ébren, mind pedig alvás közben - biztonságos, szeretetteljes és stimuláló környezetet teremtsünk számukra. Bár sosem érthetjük meg teljesen a babák álomvilágának bonyolult összefüggéseit, egy biztos: jelenlétünk, gondoskodásunk és szeretetünk jelentős szerepet játszik a babák álmainak formálásában. Folytassuk tehát az ölelést, nyugtatást és a kis álmodozók nevelését, tudva, hogy segítünk létrehozni egy világot, amely tele van gyönyörű álmokkal és boldog emlékekkel. 

Szakértő a cikkben: dr. Bohács Krisztina, GEM Tanulási Központ
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás